Beol podcast

2024.03.28. 11:45

Mézeskalácsok húsvétra: stúdiónk vendége Kádár Manni

Stúdiónk vendége Kádár Manni békéscsabai Magyar Kézműves Remek-díjas mézeskalács-készítő mester volt. Beszélgetésünk apropóját mi más is adhatta volna, ha nem a húsvét. Készültek és készülnek a szebbnél szebb és ízletesebb mézeskalácsok, mert a hímes tojással ellentétben ezeknek nagy előnyük, hogy meghetők és nagyon finomak. Ugyanakkor locsolkodáskor a fiúknak is átadhatók.

Nyemcsok László

– Nagyon tiszteljük a családban a húsvét hagyományát, és ilyenkor ügyelünk arra, hogy együtt legyünk a családdal. A szűkebbet a férjem, a három gyermekünk jelentik, de hozzánk rengetegen betérnek húsvétkor, és örömmel várjuk őket – ecsetelte Manni. – Míg mi várjuk a locsolkodókat, addig a fiúk elmennek locsolni a rokonokhoz, barátokhoz.

húsvét, mézeskalácsok, Kádár Manni, ünnep
Készültek és készülnek a szebbnél szebb és ízletesebb mézeskalácsok Kádár Manni műhelyében.

Manni elmondta, a húsvét mellett természetesen a karácsonyi ünnepkör a mézeskalács-készítési ünnepkör legfőbb süteménye, de például lakodalmakban is sokak kérik, a párok ezt adják át szeretteiknek.

– Pedagógusi diplomám megszerzése után kerültem kapcsolatba a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel. Soraikban tanultam többféle kismesterség alapjait, majd alaposabban a szövést, később a mézeskalács-készítést. Ez utóbbit Lázár Julitól. Azóta folyamatosan gyakorlom és fejlesztem technikai tudásomat – hangsúlyozta Manni. – Férjemmel családi vállalkozást építettünk erre a tudásra, ő azóta szintén mézeskalács-készítő. Munkáinkkal számos vásáron, kiállításon jelentünk meg. Nagy szeretettel és örömmel osztom meg tudásomat bemutatkozások, játszóházak vezetése alkalmával és gyermekek, felnőttek oktatása során is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában