Nemzetiség

2024.03.22. 17:40

Két diák kapott ösztöndíjat a szlovák iskolában

A békéscsabai szlovák gimnázium tanulói közül két tizenegyedik osztályos diák érdemelt ki nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat. Kovács Orsolya és Zelenyánszki Zoé az erről szóló oklevelet pénteken vette át ünnepélyes keretek között. A rendezvényt követően Soltész Miklós államtitkárnak az intézmény vezetése bemutatta, hogy az elmúlt időszak támogatásaiból milyen fejlesztések valósultak meg, az egyeztetésen a további célok is szóba kerültek.

Licska Balázs

Kovács Orsolya, Soltész Miklós államtitkár és Zelenyánszki Zoé

Fotó: Licska Balázs

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a 2010-es évek elején indították útnak a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak rendszerét. Eddig mintegy 400 olyan tanuló kapott támogatást, aki nemzetiségi iskolában tanul, kiváló tanulmányi eredménnyel büszkélkedik és a közösségért is tesz. A szlovák nemzetiségiek közül 38-an jutottak eddig ösztöndíjhoz, vagyis Kovács Orsolya és Zelenyánszki Zoé volt ebben a körben a 39. és a 40. Soltész Miklós kiemelte: az ösztöndíjhoz szükség van a tanulók mellett a pedagógusokra, az osztálytársakra, a hozzátartozókra is, azaz, széles körű összefogás eredménye egy-egy támogatás.

Kovács Orsolya, Soltész Miklós, Zelenyánszki Zoé
Kovács Orsolya, Soltész Miklós államtitkár és Zelenyánszki Zoé
Fotó: Licska Balázs

Jól tanulnak, tesznek a közösségért

Az ünnepségen osztálytársaik mutatták be a két ösztöndíjast. Kovács Orsolya esetében kiemelték, hogy példamutató közösségi munkát végez, hogy a diákönkormányzat elnöke, hogy szereti a szlovák nyelvet, amely családi örökség a számára. Zelenyánszki Zoé tekintetében ismertették, hogy a nemzetiségi versenyeken kiváló teljesítményt nyújt, hogy ő is közösségi fiatal, a diákönkormányzat tagja, és hogy szereti az állatokat, szívesen lovagol.

A diákoknak Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló, Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke gratulált az ösztöndíjhoz. 

Békességre, nyugalomra van szükség

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy békességre, nyugalomra van szükség a mai világban, és hogy ez a szlovák nemzetiségen belül tetten érhető. Úgy véli, kiváló most a kapcsolat a magyarok és a szlovákok között, és fontosnak mondta, hogy ezt erősítsék a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyarok egyaránt. Aláhúzta, hogy évszázadok óta együtt él a két nemzet. 

További fejlesztéseket terveznek

Az ünnepséget követően Pecsenya Edit, Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója vezette körbe Soltész Miklós államtitkárt az intézményben. Bemutatta, hogy az elmúlt időszak támogatásaiból milyen fejlesztéseket valósítottak meg: többek között rendbe tették a sportpályát, felújították a korábban kazánházként és mosodaként szolgáló épületrészt, ahova például mászófallal felszerelt játszóházat, közösségi tereket álmodtak meg. A további terveket, elképzeléseket ugyancsak vázolta, illetve jelezte, hogy hamarosan egy közösségi programot tartanak az iskolában, amelynek keretében szülői segítséggel rendbe teszik az udvart. 

Pecsenya Edit igazgató arról is beszélt Soltész Miklós államtitkárnak, hogy milyen fejlesztéseket terveznek a békéscsabai szlovák iskolában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában