Közfoglalkoztatás

2024.03.02. 12:10

Ötvenöt köbméter szemetet gyűjtöttek össze Békéscsabán

Mintegy ötven békéscsabainak biztosított munkát az önkormányzat tavaly a közfoglalkoztatási programokban, erre a célra 75 millió forintot kapott a város, saját forrásból pedig több mint 5 millió forintot vállalt. Szarvas Péter polgármester nemrég sajtótájékoztatón jelezte, hogy idén is nagyjából ekkora létszámmal mennek majd a projektek.

Licska Balázs

A városi közgyűlés elé került beszámolóból kiderült: a közfoglalkoztatottak az előző évben 85 járdalapot és 1500 szegélykövet gyártottak, amelyeket az önkormányzat beruházásainál, javításoknál használtak fel. A város által kezelt területeken meghatározó volt a kaszálás, a parlagfű-mentesítés, az ágaprítás és az erdőtisztítás, így 214 ezer négyzetméteren kaszáltak, irtották a parlagfüvet, valamint 8 ezer négyzetméteren a cserjét. Napi rendszerességgel szedték a szemetet a város 35 hektáros belterületén, esetenként illegális hulladéklerakókat is felszámoltak, összesen 55 köbméter szemetet gyűjtöttek össze.

szemét, hulladék, szemétgyűjtés, illegális, közfoglalkoztatás
Illegális hulladéklerakókat is felszámoltak. Illusztrácó: MW-archív

Békéscsaba egy országos mintaprogramban is részt vesz, ennek során lakhatási kihívásokkal küzdőket foglalkoztatnak. Tavaly tíz ilyen embernek biztosítottak munkát és ezzel kiszámítható jövedelmet. Ők csaknem 10 ezer egynyári virágot neveltek, a növényeket aztán közfeladatot ellátó intézmények, szervezetek között osztották ki, ültették el. Emellett a rászorulóknak adott tüzelő előkészítésében, azaz hasogatásában és kuglizásában ugyancsak szerepet vállaltak, illetve a konyhakész fát ki is szállították, összesen több mint 1500 mázsáról volt szó az előző évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában