Áprilistól jöhet a bírság

2024.03.20. 17:55

Fűre parkolni tilos: egyelőre csak figyelmeztetnek Békéscsabán

Tilos fűre parkolni Békéscsaba belvárosában – ennek érdekében módosított a városi közgyűlés egy helyi rendeletet, a változás április 2-ától lép hatályba. Addig a közterület-felügyelők folyamatosan járnak-kelnek a város érintett részein, és jelzik a renitens autósoknak, hogy úgynevezett intézményesen gondozandó közterületre hajtottak és azon várakoznak. Ezért április elejétől immár bírság is járhat, nem csak egy figyelemfelhívó papír a szélvédőre. Eddig, az elmúlt hetekben összességében több száz figyelmeztető cetlit raktak ki.

Licska Balázs

A városi közgyűlés a közelmúltban döntött a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról. Ebbe belefoglalták, hogy fűre parkolni tilos, azaz azt, hogy nem szabad intézményesen gondozandó közterületre ráhajtani és azon várakozni. Békéscsaba honlapján is közzétették az ezzel kapcsolatos hírt, hangsúlyozva, hogy a helyi jogszabály április 2-ától lép életbe.

parkolás, fűre, figyelmeztetnek, bírság
A közterület-felügyelők most még csak figyelmeztetik renitens autósokat, április elejétől viszont már bírságot is kiszabhatnak Fotó: Bencsik Ádám

Tízezer forintról indul a bírság

Addig a közterület-felügyelők csupán jelzik a renitens autósoknak, hogy tiltással érintett területen parkolnak, a figyelemfelhívás nem tekinthető bírságnak. Április elejétől azonban, szabályszegés esetén az autóssal szemben közigazgatási eljárást kezdeményezhetnek. Annak keretében 10 ezertől 37 ezer 500 forintig terjedő helyszíni bírságot, vagy 10 ezertől 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki. A jogszabály mellékletébe belefoglalták, hogy melyek egészen pontosan az intézményesen gondozandó közterületek, vagyis, hogy hol büntethetik majd azokat, akik fűre – vagy olyan részre, ahol amúgy fű volt és annak kellene lennie – parkolnak.

Gócpont a Szigligeti utcai játszótér környéke

Ezek között van például a Szigligeti utcai játszótér környéke. Itt volt olyan terepjáró az egyik tízemeletes előtt, amely félig felállt a zöldterületre, és közvetlenül egy virágoskert mellé tette a bal oldali kerekeit. Egy másik autó szintén félig állt csak az úttesten, a jobb oldali kerekei füvön pihentek volna – ha lett volna fű a területen, ugyanis a szabályszegő autósok immár teljesen kitaposták a zöldet; a poros, sáros részen megfigyelhetők a kerekek nyomai, a nyomvályúk.

Kavicsot szórtak fűmag helyett

A Gábor Áron utca Bartók Béla úti végénél, közvetlenül a jelzőlámpák előtt többen várakoztak szabálytalan módon. Igaz, hogy parkolónak tűnnek ezek a területek, de ez csak annak köszönhető, hogy a kikopott zöld helyére nem fűmagot, hanem kavicsot, zúzalékot szórtak önhatalmúlag a környékben élők. A lényeg, hogy itt sem szabad parkolni. Volt olyan autós, akit nem először figyelmeztettek itt a közterület-felügyelők, mégsem változtatott eddig a hozzáállásán.

Hiába a betonlap, nem lett belőle parkoló

A Jókai utca Csaba Centerrel szemközti része szintén az érintett területek közé tartozik. Bár több helyen is olyan, mintha kimondottan kocsibejárókat alakítottak volna ki betonlapokból, ezek is intézményesen gondozandó közterületnek számítanak, vagyis itt sem szabad parkolni. Itt is több autós állt. Az is érzékelhető volt, hogy nemcsak a mondhatni kiépített helyeken szoktak megállni, hanem mellette is, hiszen elég mély nyomvályúk voltak ott, ahol egyébként fűnek kellene lennie.

Tönkreteszik a füvet, nem fizetnek

Arról, hogy miért is volt szükség a rendelet módosítására, a városi közgyűlés ülésén elmondták: az elmúlt időszakban elharapódzott az a szokás Békéscsabán, hogy egyes autósok a parkosított, úgynevezett intézményesen gondozandó felületeken állnak meg és várakoznak akár egész nap. A zöldterületen parkolással egyrészt az a probléma, hogy tönkreteszik a füvet, másrészt az, hogy a renitensek nem fizetnek parkolódíjat.

Ezeken a területeken büntethetik majd azokat, akik fűre parkolnak

  • Őr utca – Szabolcs utca – Szarvasi út – Kazinczy utca által behatárolt közterületek
  • Kazinczy utca – Kisszik utca – Trefort utca – Illésházi utca által behatárolt közterületek
  • Őr utca – Trefort utca – Gábor Áron utca – Bartók Béla út – Temető sor – Vécsey utca – Tulipán utca – Kazinczy utca által behatárolt közterületek
  • Petőfi utca – Bartók Béla út – Munkácsy utca – Irányi utca – Kis-Tabán utca – Szarvasi út – Jókai utca által behatárolt közterületek
  • Dózsa György út – Szabadság tér – József Attila utca – Derkovits sor – Felső-Körös sor – Vilim utca által behatárolt közterületek
  • Hunyadi tér
  • Szabó Dezső utca az Illésházi utcától a Szabó Dezső utca 37. szám melletti átjáróig
  • Rákóczi utca az Illésházi utcától a Rákóczi utca 18. szám melletti átjáróig

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában