Új szabály lép életbe

2024.03.04. 06:45

Fűre parkolni tilos: büntetik a renitens autósokat Békéscsabán

Fűre parkolni tilos – így foglalható össze, hogy milyen szabály lép életbe Békéscsabán a belvárosban, a lakótelepek egy részén. Április elejétől több tízezer forintos bírságra számíthatnak azok az autósok, akik az érintett területeken nem a kiépített parkolóhelyeken teszik le a járgányukat, hanem a fűre parkolnak, ezzel tönkre téve azt, kikerülve a parkolódíj-fizetést.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester a városi közgyűlés ülésén elmondta, hogy az elmúlt időszakban elharapódzott az a szokás, hogy egyes autósok a parkosított, úgynevezett intézményesen gondozandó felületeken állnak meg és várakoznak akár egész nap. A zöldterületen parkolás miatt több panasz is érkezett a városházára, és ezzel nemcsak az a gond, hogy a kocsikkal tönkreteszik a füvet, hanem az is, hogy nem fizetnek parkolódíjat. 

fűre, parkolódíj, parkolás, tilos, zöldterület, büntetés
Április 2-ától több tízezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik bizonyos területeken fűre parkolnak Békéscsabán. Illusztráció: Bencsik Ádám

Rendet tesz az önkormányzat

A városi közgyűlés elé került előterjesztésben azt írták, hogy a renitens sofőrök igazából eddig nem szegtek meg semmilyen szabályt. A városvezető hangsúlyozta, hogy az önkormányzat rendet tesz, ennek érdekében fogadták el az ülésen a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosítását. A jogszabály-változtatás április 2-án lép hatályba, tehát egy türelmi időszakot követően számíthatnak eljárásra és bírságra a szabálytalankodó autósok.

Április 2-ától bírságolnak

Szarvas Péter polgármester megosztotta, hogy a közterület-felügyelők ellenőrizték az érintett területeket az elmúlt időszakban, és a tapasztalatok alapján határozták meg azokat a belvárosi és lakótelepi helyszíneket, ahol ez a rendelet életbe is lép. Azt pedig dr. Bacsa Vendel jegyző tette hozzá, hogy közterület-felügyelők a következő napokban, hetekben is mennek, és figyelmeztetik a szabálytalankodókat, hogy április 2-ától azok, akik fűre parkolnak, bírságot kapnak.

Több tízezer forintba is kerülhet a fűre parkolás

A helyszíni bírság mértéke 10 ezertől 37 ezer 500 forintig terjed, amennyiben tetten érik a sofőrt és a vétkes el is ismeri a szabályszegést, míg akkor, ha eljárás indul, a közigazgatási bírság mértéke 150 ezer forintig terjedhet. Vannak bizonyos kivételek, hogy milyen esetekben nem büntetnek, például a kéklámpások ide tartoznak, vagy az az eset, ha a tulajdonos képes valamilyen dokumentummal igazolni, hogy nem nála volt a kocsi.

Parkolókra is költenek

Hiánypótlónak nevezte a rendeletmódosítást dr. Juhász István tanácsnok, kiemelve, hogy a renitens magatartás követelte ezt meg. Varga Tamás alpolgármester hangsúlyozta, hogy parkolók tervezésére és építésére 40 millió forintot különített el idén az önkormányzat, tehát próbálnak előre is lépni, nem csak büntetni. Paláncz György tanácsnok jelezte: sokkal több autó van forgalomban, mint évtizedekkel ezelőtt, nyilván több parkolóra van szükség. Fülöp Csaba és Gregor László önkormányzati képviselő egyetértettek a rendelet módosításával, mivel a körzeteikben jelen volt eddig ez a probléma.

Több parkolóőr dolgozik a városban

Szarvas Péter polgármester arról is beszélt a minap sajtótájékoztatón, hogy tavaly nyártól megkétszerezték a parkolóőrök számát a vagyonkezelő zrt.-nél. A lépésnek köszönhetően jóval nagyobb bevétel érkezik a céghez, illetve a bírságolások száma is emelkedett az elmúlt időszakban. Azt kérte az autósoktól, hogy tartsák be a szabályokat.

Ezeken a területeken büntetik azokat, akik fűre parkolnak:

  • Őr utca – Szabolcs utca – Szarvasi út – Kazinczy utca által behatárolt közterületek
  • Kazinczy utca – Kisszik utca – Trefort utca – Illésházi utca által behatárolt közterületek
  • Őr utca – Trefort utca – Gábor Áron utca – Bartók Béla út – Temető sor – Vécsey utca – Tulipán utca – Kazinczy utca által behatárolt közterületek
  • Petőfi utca – Bartók Béla út – Munkácsy utca – Irányi utca – Kis-Tabán utca – Szarvasi út – Jókai utca által behatárolt közterületek
  • Dózsa György út – Szabadság tér – József Attila utca – Derkovits sor – Felső-Körös sor – Vilim utca által behatárolt közterületek
  • Hunyadi tér
  • Szabó Dezső utca az Illésházi utcától a Szabó Dezső utca 37. szám melletti átjáróig
  • Rákóczi utca az Illésházi utcától a Rákóczi utca 18. szám melletti átjáróig

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában