Tanácskozás

2024.03.19. 17:57

Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencia segítette a fiatalok ügyét

Első alkalommal szervezett Dél-Alföldi Ifjúsági Konferenciát a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület Gyulán, a Vigadóban. A Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencia előadói és programjai számos, a korosztályt érintő területet és témát érintettek.

Papp Gábor

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Szabó Enikő, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület alelnöke, illetve szakmai vezetője.  Dr. Görgényi Ernő a Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencia kapcsán közösségi oldalán hangsúlyozta, az ifjúság ügye nem működik az ifjúság részvétele nélkül. 

Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencia, munka, tanácskozás, Gyula
A Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencián a települési ifjúsági munkáról is beszéltek

Dél-Alföldi Ifjúsági Konferencia, számos téren segített

Mint a polgármester kiemelte, a jelenlévők előadásokon vehettek részt, interaktív beszélgetéseken ismerkedhettek meg a hazai és nemzetközi fiatalokat érintő lehetőségekkel, és pályázatokkal. 

– Emellett olyan eszközöket is kipróbálhattak, amelyek a helyi tevékenységek, folyamatok megvalósításában segítik őket, vagy éppen az önkéntességről szólnak, de beszélgethettek más településekről érkezett helyi érdekképviselettel foglalkozó fiatalokkal és szakemberekkel is – tette hozzá.

Kiemelte, az ifjúsági ügyek támogatása alapvető célkitűzésük és feladatuk, hiszen a legcselekvőképesebb közösség tradicionálisan a fiataloké. 

– Ők a legérzékenyebbek a változásra, és a leginkább hajlamosak az innovációra. Ezért is annyira fontos, hogy segítsünk nekik tudatos és aktív állampolgárrá válni, legalább olyan tevékeny módon, mint ahogyan ők állnak a világ dolgaihoz. A gyermekek és a diákok is teljes értékű polgárai Gyula városának – hangsúlyozta.

Több mint 110-en vettek részt

Szabó Enikő elmondta, az első alkalommal életre hívott konferencián több mint 110-en vettek részt. Érkeztek vendégek Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Szentestől, Békésről, Békéscsabáról, Kunágotáról, Szabadkígyósról, Okányból, Medgyesegyházáról, Dombegyházról, Mezőberényből, Elekről, Kunágotáról. A szakmai vezető, illetve alelnök kifejtette, évek óta szerveztek települési ifjúsági konferenciát.

– Több településről is érdeklődtek fiatalok, illetve szakemberek, ezért úgy döntöttünk, hogy kibővítjük a konferenciát – fogalmazott. A szakember fontos célként említette, hogy a fiatalok és az ifjúsági szakemberek megismerkedjenek egymással, illetve olyan új szakmai információkat kapjanak, amelyek segítik a települési munkát, illetve új impulzust adnak.

A visszajelzések kedvezőek, mindenki úgy vélekedett, hogy kapott hasznos új információkat, a fiatalok beszélgettek egymással, új ismeretségek alakultak ki. Az eseményen „Ifjúsági érdekképviselet a településen” címmel Ament Balázs, a Mi egy Másért Egyesület elnöke tartott előadást.

„Települési ifjúsági munka a dél-alföldi régióban egykor és ma” címmel Vajda Árpád szegedi ifjúsági szakember osztotta meg gondolatait. Diák érdekképviselet az oktatási intézményben címmel dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa tartott online előadást. A konferenciát ezután interaktív játék színesítette.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács PRIME projektjét Simon Péter Dávid alelnök mutatta be. Ugyancsak bemutatkozott a Tempus Közalapítvány Együtt a fiatalokkal! Tanuló közösség projektje, amiről Járosi Éva és Illés Gergő közalapítvány munkatársai beszéltek. A Word café során a résztvevők megismerkedtek a többi település szervezeteivel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában