Sajtótörténet

2024.02.01. 15:07

150 éves Békéscsaba első újsága

A Békésmegyei Közlöny hetilap első száma 1874. február 1-jén jelent meg Dobay János békéscsabai nyomdájában.

Dinya Magdolna

Az első évek lapszámai mikrofilmen érhetők el a könyvtárban. Fotó: Facebook

A megyei könyvtár közösségi oldalán írtak arról, hogy 1874. február 1-jén jelent meg Dobay János békéscsabai nyomdájában a Békésmegyei Közlöny társadalmi, ismeretterjesztő, kereskedelmi és gazdászati hetilap első száma. Válogatást is közöltek az első szám rövid híreiből.

„A Petőfihez címzett kávéház Gyulán a legközelebbi bérleti évnegyed végével meg fog szűnni. Tekintve, hogy majdnem az egyetlen, jobb ízléssel berendezett e nemű helyiség Gyulán, mely azonkívül a város kellő közepén lévén, az idegeneknek igen kényelmes leszállóhely, – valóban kár érette.

Kígyósról írják nekünk, hogy ott Wenckheim Frigyes úr és Krisztina grófnő, újévkor ismert bőkezűségüknek ismét kitűnő jeleit adták. A jótékony házaspár több szegény iskolás gyermeket ruhákkal ellátattá és gazdagon megajándékoztatá.

Gyomáról azon hírt visszük, hogy a lágy idő dacára, két gyermek Körösre korcsolyázni menvén, mindkettő alatta a jég beszakadt; az az idősbik, egy 14 éves fiú, oly ügyesen tudott kikapaszkodni a torlaszokból, hogy nemcsak nekie semmi baja sem lett, de társát is kihúzta a hínárból.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában