Békéscsaba

2024.01.06. 20:00

Szólhat, ha illegális szemetet lát az utcán

Hol és miként lehet bejelenteni a szabálytalanul közterületen elhelyezett szemétkupacot, és mi történik a bejelentést követően – erről szól az a helyi önkormányzati rendelet, amelyet a napokban fogadott el a városi közgyűlés Békéscsabán. A hírek szerint hamarosan megnyithat a Kétegyházi úton a hulladékudvar, ahol bizonyos mennyiségig ingyenesen le lehet rakni többek között építési törmeléket is.

Licska Balázs

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért felelős tanácsnoka szerint üzenetértékkel bír az illegális hulladékok kapcsán elfogadott rendeletet

Fotó: Licska Balázs-archív

Gyakran kapnak bejelentést szabálytalan módon elhelyezett hulladékokról – mondta a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén Szarvas Péter polgármester, hozzátéve, hogy indokolt az előterjesztés és az, hogy a témában helyi önkormányzati rendeletet alkot a grémium.

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka is arról beszélt a Fidesz-frakció közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján, hogy a városi közgyűlés fontos jogszabályt alkotott, amely az illegális hulladékok lerakásával, kezelésével foglalkozik. Lényeges üzenetként értékelte, hogy egy olyan szabályrendszert alkottak, amely meghatározza a feladatokat, a felelősségi köröket és a lehetőségeket: előbbiek az önkormányzatra tartoznak, utóbbiak pedig a helyiekre, például, hogy hol jelenthetik be a közterületen illegálisan elhelyezett hulladékokat.

A helyi rendelet szerint a közterületek tisztaságát folyamatosan ellenőrzik a közterület-felügyelők és a mezőőrök. Amennyiben a békéscsabaiak utcán hagyott hulladékot észlelnek, akkor azt bejelenthetik a polgármesteri hivatalban, de a város honlapján lévő Közterületi hibabejelentő felületén keresztül is van erre mód, megjelölhetik a pontos helyszínt. Ha beazonosítható az elkövető, akkor a jegyző bejelentést tesz a hulladékgazdálkodási hatóság felé. A közterületen hagyott szemét elszállításáról pedig gondoskodnak a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. közreműködésével.

A városi közgyűlés ülésén elhangzott, miszerint a jegyző tájékoztató anyagokat tesz közzé, hogy miként lehet és érdemes gyűjteni, valamint átadni, leadni a különféle hulladékokat. Ezzel előznék meg azt, hogy a közterületeken és illegális módon kössön ki a szemét.

Opauszki Zoltán városi tanácsnok arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy amikor a hulladék illegális lerakása szóba kerül, akkor felmerül, hogy nem a város szélén vagy az árokban kötne ki a szemét, ha lenne Békéscsabán is hulladékudvar, a legközelebbi Gyulán található. Elmondta, hogy az elkészült Kétegyházi úti hulladékudvar engedélyeztetési eljárása folyamatban van, a létesítmény a napokban megkapta a használati engedélyt. Egyeztetnek az üzemeltetővel, hogy mikor és hogyan nyithat meg a hulladékudvar a békéscsabaiak számára, szerinte erre februárban kerülhet sor.

Hamarosan megtelik a szeméttelep

Hamarosan betelik a Berényi úti szeméttelep jelenleg használt része – erről ugyancsak szó volt a városi közgyűlés közelmúltban tartott ülésén. Szarvas Péter polgármester az ülésen, majd sajtótájékoztatón is ismertette, hogy két-három éven belül elfogy a hely, vannak bizonyos szabályok, hogy mennyi hulladék kerülhet még oda. A jövőről, arról, hogy hova kerül majd a későbbiekben a szemét, most el kell gondolkodni. Az önkormányzat tulajdonában lévő hulladékkezelőt egy cég üzemelteti, és a kft. egy beruházásba fogna, egy negyedik depó kialakítását tervezi, erre kért és kapott is engedélyt a várostól.

Egy ilyen fejlesztés több száz millió forintba kerül – ismertette a városvezető, hozzátéve: arról egyelőre nem született döntés, hogy a beruházás költségein miként osztozik meg az önkormányzat és a kft. A munkálatok során óriási mennyiségű földet mozgatnak meg, szigetelnek és betonoznak, hogy a hulladék ne szennyezze a földet, a talajvizet, rengeteg előírásnak kell megfelelni. Ha megépül az újabb depó, akkor az azt jelenti, hogy több évig lesz hol elhelyezni a hulladékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában