Pálinkafesztivál

2024.01.07. 11:02

Ismét megrendezik Gyulán Az év pálinkás bonbonja versenyt

Idén ismét megrendezik Az év pálinkás bonbonja megmérettetést a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – tájékoztatták hírportálunkat a szervezők. A nívós és egyedülállónak számító verseny védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület.

Papp Gábor

Alaposan megvizsgálták a versenyre benevezett bonbonokat.

Fotó: Facebook/Gyulaipalinkafesztival/Gábriel János

Az év pálinkás bonbonja verseny célja a Hungarikum magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

A tavaly első alkalommal meghirdetett megmérettetésre összesen 107 nevezés érkezett, amely felülmúlta a szervezők várakozásait. A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbonok esetében 41 nevezés érkezett. A közleményben kiemelték, nagyon erős mezőny gyűlt össze, Magyarország csokoládékészítőinek krémje nevezett, és még szakiskolák is beszálltak a versenybe. Az Év Pálinkás Bonbonjának fődíját végül a Harrer Csokoládéműhely Feketecseresznye – Málna Pálinkabonbonja nyerte el.

A csokoládé- és a pálinkás szakma egyaránt szívesen állt a kihívás elé. Forrás: Facebook/Gyulaipalinkafesztival/Gábriel János

Fabulya Attila versenyigazgató elmondta, 2023-ban felbuzdult a csokoládé szakma, felbuzdult a pálinkás szakma, amely kapcsán nagyon komoly kooperációk születtek. 

– Ez volt a cél, amelyet 2024-ban folytatni szeretnénk – tette hozzá.

Veszely Attila zsűrielnök szerint fontos, hogy 2024-ben a szintet tovább emeljék egy új versenykiírással, amely ismét komoly kihívások elé állítja az indulókat. 

– Két új kategóriát határoztunk meg. Lesz egy mindenmentes kategória, illetve szintén új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várjuk, hiszen nagyon fontos, hogy a szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésein résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen – hangsúlyozta.

Nevezni minőségi csokoládéval, ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációjával és bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával lehet.

Kategóriák

1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal.

2. Birspálinkával (bármilyen fajtájú nemes birs, vagy vadbirs) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal.

3. „Mindenmentes” mely, cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentesen-, IR-barát, és vegán készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal.

4. Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában