Beol podcast

2024.01.31. 06:50

Huszonegyezer beteget láttak el az ügyeleten - podcasttal

Eddig mintegy 21 ezer beteget láttak el Békés vármegyében az egységes alapellátási ügyeleti rendszer keretében. A páciensek jellemzően enyhe panaszok miatt kérnek segítséget. Februártól – a főváros kivételével – az egész országban egységessé válik a rendszer, mindenhol a 1830-as telefonszámot szükséges tárcsázni.

Licska Balázs

Békés vármegyében tavaly tavasszal vezették be az egységes alapellátási ügyeleti rendszert

Forrás: Illusztráció: MW

Tavaly május 1-jén indult el Békés vármegyében az új egységes alapellátási ügyeleti rendszer, amelyhez Békés az első vármegyék között csatlakozott – ismertették a rendszert működtető Országos Mentőszolgálatnál. Előtte futott közel két évig egy úgynevezett pilot projekt Hajdú-Biharban, amikor azt vizsgálták, hogy hány beteg jelentkezik az orvosi ügyeleten, milyen panaszokkal, milyen időbeli és térbeli megoszlásban. Ezek alapján egységesítették az egész országban – februárig két vármegye, Fejér és Pest, valamint Budapest kivételével – az alapellátási ügyeleti rendszert. Év elejére az ellátott betegek száma országos szinten elérte a 300 ezret.

Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs elmondta, volt egy olyan elvárás, hogy legyen egységes az orvosi ügyelet. Ugyanis korábban rendkívül sokrétűen működtek, mind az elérhetőségre, mind a fenntartóra, mind a szakmai háttérre vonatkozóan. Szükség volt egy egységes, minőségbiztosított rendszerre, amelyben a bejelentéstől a hívásfogadáson át az ellátásig minden azonos szakmai irányelvek alapján működik. 

Hangsúlyozta, hogy nem egy meghosszabbított háziorvosi rendelésről van szó. Olyan betegekre számítanak, akiknek gyors orvosi vagy diplomás egészségügyi beavatkozásra van szükségük, akiknek a panasza nem várhat a következő napi háziorvosi rendelésig, viszont a panaszuk nem igényel kórházi felvételt. Ilyen lehet például egy vese- vagy epegörcs, otthoni gyógyszerekkel sem csillapítható láz vagy  vérnyomás kiugrása.

Békés vármegyében az indulás óta csaknem 21 ezer beteget láttak el. A páciensek Békéscsabán, Békésen, Gyomaendrődön, Gyulán, Mezőkovácsházán, Orosházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon kérhetnek segítséget hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén 8 és 14 óra között, és a háromnegyedik jellemzően ebben az idősávban jelenik meg. A fennmaradó időszakra korlátozódik a forgalom negyede, ekkor négy helyen működik ambulancia, Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason, illetve van kijáró egység is. Mindegyiket felkereshetik felnőttek és gyermekek is, de vannak kimondottan gyermek ügyeletek, Békéscsabán hétköznapokon 16 és 22 óra, hétvégén 8 és 22 óra között, valamint Orosházán hétvégén 9 és 19 óra között.

Hangai József azt javasolta: bármilyen panasz esetén előbb tárcsázzák az egységes alapellátási ügyelet hívószámát, a 1830-ast. Az esetek jellemzően 20 százalékában ugyanis elegendő a telefonos tanácsadás, és nem szükséges bemenni az ügyeletre. Ha viszont valóban szükség van személyes ellátásra, akkor tudnak segíteni, hogy melyik a legközelebbi elérhető ügyelet, de az is lehet, hogy a kijáró egység révén a saját lakásán kap ellátást a páciens. Előfordulhat, hogy az irányítás azt állapítja meg, hogy a panaszok hátterében komolyabb eset áll, mint ami az ügyeletre tartozik, ilyenkor azonnal mentőt küld a helyszínre.

A szakember elmondta, hogy egy 0-tól 7-ig terjedő skálán osztályozzák a panaszokat súlyosságuk szerint, a 0 a semmit jelenti, a 6-os pedig az akut életveszélyt. Az ügyeletet főleg a skála szerinti 1-es és 2-es panaszokkal keresik fel. Jellemző a vérnyomásprobléma, az allergiás reakció, a különféle fájdalmakkal kapcsolatos panasz. A gyermekeknél pedig előfordul hányással, hasmenéssel járó vírus, folyadékhiány, kullancscsípés és -kiszedés.

Kedvezőek a visszajelzések

Hangai József elmondta: szorgalmazzák, hogy az ellátottak jelezzenek vissza, milyennek ítélik az ellátást. Figyelik, mérlegelik a reakciókat, és ha szükséges, akkor tudnak változtatni a működésen. Egy ötös skálán 4,3-as értékelést kaptak eddig, ami a szakember szerint egy egészségügyi szolgáltatónál kimondottan magasnak számít. 

– Tehát nem csak az ellátói oldal szerint vált be a rendszer; a betegek szintén azt érzékelik, hogy hatékony segítséget kapnak a problémáikra – emelte ki. 

Az Országos Mentőszolgálatnál elmondták, hogy a tervek szerint februártól újabb két vármegye csatlakozik az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez, Fejér és Pest – egyelőre Budapest nélkül –, tehát az egész országban egységesen a 1830-as telefonszámot kell tárcsáznia annak, aki az orvosi ügyeletet keresi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában