Lukács Ottó

2024.01.21. 14:55

Átmotorozott Amerikán a 94 éves veterán gépcsodával - galériákkal

Orosházán tartott élménybeszámolót Lukács Ottó, aki egyetlen magyarként teljesítette a világ egyik legkülönlegesebb motorversenyét, a Motorcycle Cannonball Run-t. A 6 ezer kilométeres távon az 1929-es évjáratú Méray Jap 600-as veterán motorkerékpárral vett részt.

Csete Ilona

A Méray jól teljesített a 6 ezer kilométeren

Fotó: BMH

Komoly hagyománya van a városban a veteránautós, motoros életnek. Itt van a Kaáli Autó- és Motormúzeum, kétévente nemzetközi veterános találkozót is szerveznek évtizedek óta. Többen foglalkoznak gyűjtéssel és matuzsálemi korú gépcsodák restaurálásával is.

Zilahi Zoltán is egyike a veterán motorcsodák rajongóinak. Ő és a Táncsics gimnázium igazgatója, Árusné Erős Krisztina köszöntötte a kíváncsi érdeklődőket és a szombat délutáni előadásra érkezett vendéget, Lukács Ottót, aki első magyarként, magyar motorral a legkeményebb veterános teljesítménytúrát teljesítette Amerikát átszelve.

Elöljáróban a Cannonball történetét ismerte meg a hallgatóság Kalmár Tamás veterános restaurátor jóvoltából. Amerikában, a motorozás aranykorában, az 1910-es években elterjedt egy történet.

A keleti parttól a nyugati partig közlekedett a Cannonball Express. Az akkori járműgyárak konkrét teljesítménnyel reklámozták magukat: extrém távon, extrém sebességgel. 1914-ben az Indian gyár megbízta Erwin Baker versenyzőt. Kapott egy motorkerékpárt és az volt a feladata, hogy az expresszvonatot győzze le. Teljesítette. Egy újságíró nevezte el a férfit Cannonball Bakernek.

Ezt a parttól partig távot sokszor teljesítették a hosszú évtizedek alatt. A 2000-es  években egy elszánt amerikai gyűjtő kitalálta, tisztelegve Cannonball Baker és a hős motorosok előtt, tartsanak emlékfutamot, a potom 6000 kilométeren veterán motorkerékpároknak. 2010-ben volt az első, eredeti veteránjárművekkel lehetett teljesíteni. Megcsinálták. 

Majd várni kellett néhány évet. 2016-ban az alapkoncepcióval újra elstartolt a Cannonballt és azóta kétévente megrendezik. Lukács Ottó 2023 szeptemberében állt rajthoz.

Hírportálunk érdeklődésére nevetve árulta el saját (61) és motorja életkorát.

– A motorkerékpárom alig idősebb mint én. A verseny idején 94 volt, idén a magyar Méray már 95 éves. Úgy gondoltuk, magyar ember magyar gyártású járművel induljon az amerikai kontinensen. Az én motorom 1929-es évjáratú, a Budapesti Méray Motorkerékpárgyárban készült – tette hozzá.

Lukács Ottó elárulta, 20 évesen letette a motort, 60 évesen elővett egy másikat és 40 év kihagyás után belevágott egyetlen magyarként. Próbáljuk meg!

Orosházi hallgatóságának részletesen mesélt az ő és a motorja felkészítéséről, s arról, hogyan tudták olyan kondícióba hozni a majd 100 éves kétkerekűt, hogy ezt az extrém távot kibírja. Annyit elárult a motoros, ez nem egy élmény- és túramotorozás volt. Nem mindig lehetett nézelődni, a tájra rácsodálkozni, a környezetre figyelni a napi 10 órás út alatt. Menni kellett.

Reggelente, az indulás előtt kaptak itinert, arra, vagy éppen a megérzésükre hagyatkozva kellett haladni előre. És közben a motor hangjára, a zörejekre figyelni, hol és mi sípol, mi zörög, mi szakad el, mit kell javítani. Készítettek egy kis konténert, abban vitték az alkatrészeket. Lukács Ottót fia Ádám és a motor szerelője, Gócza Tamás kísérte el a hosszú útra.

Érdekességként elmesélte a versenyző, hogy voltak helyek, ahol nem csak a motor és ő volt magyar, néhol elhangzottak magyar szavak, kiderült emberekről, hogy vannak magyar gyökereik.

A Cannonball futam hat kategóriája közül Lukács Ottó az 1929-es évjáratú motorjával a második kategóriában indult. Ebben kilencen versenyeztek, ő negyedik helyen végzett. A 2023-as verseny 77 indulója közül 30 teljesítette a teljes távot.

Spontán motorindítás az előadás után

Nagyon jól éreztük magunkat, nagyon kedves társaság jött össze, mintha közéjük tartoznánk – ezt már közösségi oldalán fogalmazta meg Lukács Ottó. 

A végén közkívánatra motorindítás is volt a gimnázium előtt. Valaki felajánlotta, elszalad benzinért. És a kemény mag megvárta míg visszaér a lelkes felajánló. Igazán spontán esemény kerekedett Méray Jap V2 1000 CCM-el, amit videón örökítettek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában