Szemle

2023.12.13. 11:01

Szerdán is egy csokorba válogattuk a legfrissebb csabai híreket

Olvassa el, mi minden történt Békéscsabán.

Gyemendi Réka

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Több kitüntetés talált gazdára a nemzetiségek napja alkalmából 

Dalokkal, zenével és tánccal ünnepelték a nemzetiségek napját kedden Békéscsabán, a városháza dísztermében, a város és a helyi nemzetiségi – lengyel, német, roma, román, szlovák és ukrán – önkormányzatok által szervezett rendezvényen. Az eseményen több kitüntetés is gazdára talált. Békéscsaba Szlovákságáért plakettet érdemelt ki Kutyej Pál Albert nyugalmazott evangélikus lelkész és Pintér Tibor táncpedagógus, míg Békéscsaba Szlovákságáért díszoklevelet kapott dr. Sipiczki Mihály genetikus.

Macbeth tragédiáját viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház

Shakespeare Macbeth című tragédiáját viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata. A színművet Pataki András Jászai Mari-díjas művész rendezésében láthatja a közönség, a főbb szerepekben Beszterczey Attilával, Papp Barbarával és Liszi Melindával. A darab olvasópróbáját kedden tartották a teátrum Vigadójában. Pataki András rendező elárulta, nagyon boldog, hogy újra Békéscsabán lehet, hiszen tíz évvel ezelőtt rendezett először a vármegyeszékhelyen, ahová mindig jó érzés számára eljönni. A készülő előadással kapcsolatban elmondta, mindenképpen tiszteletben fogják tartani a shakespeare-i darab szellemét, hiszen, ahogy fogalmazott, ez a lényege. Az előadásban mindenképpen megmarad majd a darab eredeti magva. A darabot január 26-án mutatják be a Jókai Színházban.

Rekordmennyiségű adományt gyűjtöttek a jaminai fiókkönyvtárban

Összesen 64 ajándékcsomagot gyűjtöttek össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellátottjai számára a békéscsabai, jaminai fiókkönyvtár olvasói. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete idén közel kétszáz családnak juttatja el az adományokat a tartós élelmiszer csomagok mellett. Lukoviczi Anna, a Békés Megyei Könyvtár könyvtárosa elmondta, legelőször három évvel ezelőtt hirdették meg a Mosolycsomag Akciót, akkor összesen 39 csomagot gyűjtöttek össze a jaminai fiókkönyvtárban. Most 64 csomagot sikerült összegyűjteni, amit kedden adtak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja munkatársainak. Mülek Henriett, a Békéscsabai Máltai Csoport vezetője elmondta, december 14-től 19-ig tart a tartós élelmiszer gyűjtésük Békéscsabán, a Csaba Centerben található Spar üzletben. A helyi szeretetszolgálat idén karácsony előtt 150-200 családnak juttatja el az adományokat. 

Szerdán viszik idén utoljára el a zöldhulladékot Békéscsabán

Ebben az évben december 13-án, szerdán viszik el legutolsó alkalommal a zöldhulladékot Békéscsabán, tehát most még ki lehet tenni a falevelekkel teli zsákokat, az összekötegelt gallyakat – derült ki a Tappe Kft. honlapján közzétett ürítési naptárból. A zöldhulladékok gyűjtésére szolgáló pont egyébként elérhető továbbra is a város külterületén, a válogatóüzem bejáratánál, Mezőberény felé a 47-es főútról a 122-es kilométerszelvény után balra kanyarodva. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában