100. évforduló

2023.11.25. 14:48

Kisállat-kiállítást szerveznek a jubileumon Békéscsabán - galériával, videóval

Alakulásának századik évfordulója alkalmából rendez jubileumi kisállat-kiállítást a Békéscsabai V-52. számú Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület szombaton és vasárnap a CsabaParkban. Az eseményen több mint 1200 különleges állatot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Papp Gábor

Több mint 1200 különleges állatot tekinthetnek meg az érdeklődők

Fotó: Für Henrik

Tímár Pál, a Békéscsabai V-52. számú Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke hírportálunknak elmondta, a kiállításon alapvetően díszgalambok láthatóak.

– Tulajdonosaik, tenyésztőik fajta szerint helyezték a különleges példányokat ketrecekbe – emelte ki, majd hozzátette, tevékenységük során a természet művészi formálását tartják feladatuknak, illetve küldetésüknek.

– Alakítjuk, formáljuk a galambokat. Az egyszerű postagalambhoz képet már most egészen különleges alakú, egyedi szépségű galambok is vannak. Akad, amelynek tollszerkezete tér el az átlagostól, valamelyiknek a színe vagy az alakja. Ezeket fajtaleírásban rögzítjük, és a bírálatkor, mintegy szépségversenyen értékeljük – árulta el. Mint elmondta, a hétvégi egy centenáriumi esemény, amelyen több klub is részt vesz és rendezi meg fajtaklub-kiállítását.

– Több mint 1200 állat sorakozott fel a ketrecekben az eseményre annak ellenére is, hogy a madárinfluenza nagyon megtizedelte a nevezők számát – fogalmazott. – Úgy véljük, hogy méltó módon ünnepeljük a 100 évet.

A galambok mellett baromfiak, nyulak, vízi szárnyasok, illetve a papagájoktól a pintyeken keresztül sok díszmadár is megtekinthető a kiállításon. 

Az egyesületnek jelenleg 52 tagja van, akik rendszeresen szerveznek börzéket, amelyeken a tenyésztők kicserélhetik tenyészállataikat, és akár új fajtát láthatnak meg.

– Ezeken a programokon a fő hangsúly nem az üzleten, hanem a baráti találkozón van – folytatta a gondolatot. – Minden hónap első vasárnapján tartunk gyűlést, amelyen a fajtaismertetés mellett megbeszéljük a napi teendőket.

Szólt arról, hogy vannak nagyon régi tagjaik, ilyen Zelenyánszki András, aki 1952 óta tagja az egyesületnek, és tavaly díszoklevéllel ismerték el 70 éves jubileumi tagsága alkalmából. 

– Az országban kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy 70 éve tagjai egy egyesületnek – hangsúlyozta.

A program megnyitóján Heincz László, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elismeréssel szólt a 100 éves, centenáriumi kiállítás megszervezéséről. Mint elmondta, a szervezők több mint egy éven át tartó munkájának eredményeként hívták élete a programot. Kiemelte, bízik abban, hogy a barátságok, amelyek a kisállattartás- és tenyésztés mentén kialakultak, sokáig megmaradnak. Kitért arra, hogy az egyesület naprakészen kezelte a madárinfluenzás helyzet hátráltató körülményeit.

Köszöntője végén bejelentette, hogy a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége elnöksége jubileumi díszoklevelet adományozott a békéscsabai Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület részére megemlékezve a 100 évvel ezelőtt történt megalakulásukról. Az elismerést Heincz László adta át Tímár Pálnak.

Nagy múltú, eredményes egyesület

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében elmondta, nem sok olyan civil szervezet van, amely száz éve működik, és centenáriumi ünnepséggel dicsekedhet.

– A Békés Vármegyei Kormányhivatal és dr. Takács Árpád főispán egyaránt elkötelezett az állatvédelem területén, aminek érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk például a Viharsarki Állatőrség Alapítvánnyal – tette hozzá. Mint mondta, emellett folyamatosan figyelik és nyomon követik az állatvédelmi jogszabályok változásait, és szükség esetén akár jogszabály-változtatást is kezdeményeznek.

Kitért arra, hogy az egyesület Délmagyarországi Baromfi-, Nyúl- és Galambtenyésztők Egyesülete néven 1923 áprilisában alakult meg 42 alapító taggal, akik a környező települések állatbarát, kisállattenyésztői voltak. 1958-ban külön váltak a postagalambászoktól, és az országos szövetséghez csatlakoztak, amelyben tagjaik fontos szerepet töltötte be.

– A nagy múltú egyesület magas színvonalú munkát végez köszönhetően a nemzetközi kiállításoknak is – hangsúlyozta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában