Tudomány

2023.11.03. 12:12

Kémlelték az égboltot a békéscsabai repülőtéren a holdészlelő éjszakán

A nemzetközi holdészlelő éjszaka keretében várták távcsöves észlelésre a békéscsabai repülőtéren az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégi, kissé felhős égboltra sokan kíváncsiak voltak. A Magyar Csillagászati Egyesület Nagyszénási (Mira) Helyi Csoportja, a Békés megyei csillagász csoport és a Mira Csillagászati Egyesület közösen tartott bemutatót.

Csete Ilona

A repülőtéren a legkitartóbbakra rámosolygott a szerencse, kitisztult az égbolt.

Fotó: BMH

Nagyszénáson működik a Mira Csillagászati Egyesület mellett a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja. Vezetőjük Varga Anikó, aki igyekszik összefogni azokat, akik az országos egyesületnek tagjai (csabaiak, gyulaiak is), és a megyében egyedüliként Szénáson működő kis közösségben is szívesen ténykednek. Ők, valamennyien lelkesen készültek a holdészlelésre a csabai repülőtéren (ott volt Varga Anikó Nagyszénásról, Lipták Pál Békésről, Csabai László és Sipos György Békéscsabáról). Felállítottak öt távcsövet is. 

A szervezők elmondták, többeket elriasztott a kiszámíthatatlan időjárás, ám amikor látványossá vált a holdfogyatkozás, kitisztult az égbolt. Az égi látnivalók mellett bemutatkozott az MCSE Nagyszénás HCS, vagyis a Magyar Csillagászati Egyesület újonnan alakult Nagyszénás (Mira) Helyi Csoportja is. Az a céljuk, hogy a Békés vármegyében élő amatőr csillagászokat (MCSE tagokat) összegyűjtse, velük közös programokat szervezhessen. A helyi csoport szorosan együttműködik a Mira Csillagászati Egyesülettel, hiszen több tag a csoport munkájában is résztvevő. A helyi csoport első hivatalos rendezvénye volt a nemzetközi holdészlelő éjszaka.

Szakadozott felhők közül a ki-kibukkanó Hold kínált látnivalót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában