Nemzeti park

2023.11.14. 20:04

Itt-ott még most is gyönyörködhetünk a kései pitypang sárga virágában

A Körös-Maros Nemzeti Park védett területein több helyszínen is előfordulnak a kései pitypang kisebb állományai. Az enyhe őszi időnek köszönhetően még novemberben is láthatunk virágzó példányokat – adta hírül a napokban a nemzeti park.

Vásári Erzsébet

Általában augusztustól októberig láthatjuk folyamatosan nyíló, sárga virágait.

Fotó: KMNP/Palcsek István Szilárd

Beszámolójukból kiderült, hogy a kései pitypang a száraz gyepek és sztyepprétek növénye, főként lösztalajon fordul elő. Délkelet-Európában elterjedt, Magyarországon szórványos, ritka, és az Alföld nagyobb hányadáról kipusztult, védett növény. Hazai állománya továbbra is visszaszorulóban van, az élőhelyének csökkenése miatt. A Körös-Maros Nemzeti Park védett természeti területein, például a Tompapusztai löszgyepen, a Tatársánci ősgyepen és a Csorvási löszgyepen található kisebb állományainak védelme biztosított.

Pionír fajként kerüli a magasabb füvek konkurenciáját. Nyílt részeken virágzik, ősszel a kaszálások után, általában augusztustól októberig láthatjuk folyamatosan nyíló, sárga virágait.

Az idei évben a Csorvási löszgyepen és a Tatársánci ősgyepen a szokásosnál később, októberben jelentek meg a növény első virágai. Az enyhe időjárásnak köszönhetően még novemberben is színesíti néhány virágzó kései pitypang ezeket a sérülékeny élőhelyeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában