Airbus

2023.11.29. 17:56

Gyulán készülnek a precíziós helikopter-alkatrészek – galériával

Szerdától teljes egészében Gyulán készülnek az Airbus Helicopters Hungary precíziós alkatrészei. Eddig a városban gyártott alkatrészeket a franciaországi Marseille-be szállították, és a Satys ottani gyárában kaptak bevonatot. A Satys PSP Hungary gyulai üzeme megkapta a szükséges engedélyeket, így felületkezelés, a bevonatolás, és így már a teljes munkafolyamat a Békés vármegyei városban történik.

Papp Gábor

A Satys PSP Hungary gyulai üzeme megkapta a szükséges engedélyeket

Fotó: Bencsik Ádám

Benoit Klein, az Airbus Helicopters dinamikus alkatrészeket gyártó és összeszerelő központjának vezetője a bejárással egybekötött szerdai eseményen elmondta, nagyon szoros partneri kapcsolatok jöttek létre az elmúlt időszakban. Kiemelte, a repülőgépiparban hosszú folyamatnak számít, hogy a szükséges minősítéseket megszerezzék. Nagyon fontosnak nevezte, hogy hosszú távú együttműködések mellett kötelezzék el magukat.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, szinte pontosan öt évvel ezelőtt, 2018 november 21-én érkezett az Airbus első delegációja Gyulára.

– Akkor még teljes titokban zajlottak a tárgyalások, és Gyula más településekkel volt versenyben, mint az Airbus gyárának lehetséges helyszíne – fogalmazott. – Még álomnak tűnt, hogy a világ egyik legfejlettebb légijármű-ipari technológiája Gyulán fog megtelepedni. Az álom azonban megvalósult, aminek a szerdai esemény egyik nagyon fontos állomása volt.

Hangsúlyozta, az Airbus magasan képzett szakembereknek biztosít álláslehetőséget. Kedvező fejleményként emelte ki, hogy a Satys is követte az Airbust, és Gyulán is üzemet létesített. A polgármester felidézte Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatójának gondolatát, amely szerint nagyon ambiciózus terveik vannak Gyula városával kapcsolatban, ahová nagyon komoly közép-európai központot kívánnak telepíteni.

Olivier Malherbe, az Airbus Helicopters Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, a szerdai volt az első olyan nap, amikor 100 százalékban Magyarországon gyártották a helikopter-alkatrészeket. Ennek kapcsán kifejtette, ipari együttműködés rendszerét építik fel, amely az Airbus és Satys mellett számos szerepelőt, Gyula városát, a Békéscsabai és a Gyulai Szakképzési Centrumot, a toborzó cégeket és más ipari partnereket is magában foglal. Hangsúlyozta, büszkék arra, hogy már több mint 10 ezer alkatrész készült el az Airbus Helicopters Hungary gyulai gyárában, ahol több mint 150 embert foglalkoztatnak.

Kiss Attila, a francia-magyar vegyesvállalat, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta, az Airbus gyulai üzemében már korábban elkezdődött a munka, az alkatrészeket pedig eddig a Satys marseille-i gyárába szállították, és ott kaptak bevonatot. A gyulai felületkezelő üzem kedden kapta meg a minősítést, így szerdától a városban, a gyulai Satys-nél történik a teljes munkafolyamat.

Kifejtette, alkatrészeket lehet gyártani, ám csak azután lehet beépíteni helikopterekbe, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Union Aviation Safety Agency) azt jóváhagyja, a közelmúltban ez is megtörtént, így már a gyulai alkatrészek is helikopterekbe kerülnek. MTI kérdésére válaszolva elmondta, 2028-ra tervezik az üzem teljes kapacitású felfutását, akkor a jelenlegi 13-ról 50-re növelik a munkavállalóik számát, és addigra az Airbus „a teljes kapacitásuk 40 százalékát fogja adni”.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában