Magyar tudomány napja

2023.11.12. 09:39

Fiatalok különleges innovációi: ösztöndíjakat adtak át Békéscsabán

A Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett programot a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Békés Vármegyei Egyesülete, illetve a Békés Megye Műszaki Haladásáért Alap Alapítvány a napokban a civil szervezetek szövetségének házában, Békéscsabán. Az eseménysorozat részeként adták át az Egyszeri innovációs ösztöndíjat, amelyet a reáltárgyakban sikeres, innovációs projekteket kifejlesztő diákok vehettek át.

Papp Gábor

A díjazott fiatalok és a díjátadók.

Fotó:  Bencsik Ádám

Gólya Pál, az MTESZ Békés vármegyei szervezetének igazgatója elmondta, az eseménysorozatot a Városi civil alap pályázat keretében hívták életre. Az igazgató köszöntőjében szólt az egyesület történetéről. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke kiemelte, a program keretében fiatalok számára kiírt innovációs díjat is átadtak.

– Tudomány nélkül nincs innováció, innováció nélkül nincs tudomány – fogalmazott. – A tudomány az emberi megismerés egy fontos módja és formája. Az országgyűlési képviselő szorgalmazta a tehetséges, innovációkat készítő fiatalok nyomon követését.

Ezt követően dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója tartott előadást a tudomány napjához kapcsolódva. Mint elmondta, együtt a vármegyében működő és vármegye fejlesztésében érdekelt felsőoktatási intézményekkel közösen jövő szerdán tartanak kiemelt tudományos rendezvényt a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán.

A főigazgató szólt a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsának munkájáról. Egyebek mellett kiemelte, a kormányhivatalnak, mint a területi közigazgatás szervének az a feladata, hogy a vármegyében élő lakosságnak a hatósági ügyek intézésében támaszai legyenek.

– Alaptevékenységünk, hogy a mintegy 2500 hatáskört, amit ránk bíztak, az 1600 fős állománnyal, a 14 főosztályon, a 9 járási hivatalban, a kormányablakokban, a családtámogatásnál, a nyugdíjbiztosításnál, a népegészségügyi főosztályon, a műszaki közlekedésnél, az építési felügyeletnél, a környezetvédelemnél, valamennyi területen ellássuk – folytatta a gondolatot. – Dr. Takács Árpád főispán szilárd elhatározása, hogy a vármegyében az alaptevékenységen túl maradandó és hosszú távú fejlődést érjünk el.

Legfőbb cél a gazdasági versenyképesség növelése, a foglalkoztatás növelése, az életminőség javítása, a népességmegtartó erő fokozása.

 Ennek érdekében együttműködnek a nagyfoglalkoztatókkal, az innovációban érdekelt szereplőkkel, gazdasági szervezetekkel.

Kifejtette, elvégzik az alaptevékenységüket, az ügyfélkiszolgálást, együttműködnek a kamarákkal, érdekképviseleti szervezetekkel, civil szervezetekkel, alap-, közép- és felsőoktatási intézményekkel, valamint egy olyan társadalmi alapokon nyugvó közigazgatásban gondolkodnak, amely ezeknek alapot ad.

– A tudományos tanács pedig mindehhez keretet biztosít – hangsúlyozta.

A program következő részében dr. Kincses László, a zsűri elnöke értékelte az Egyszeri Innovációs Ösztöndíjra érkezett pályamunkákat, majd az eredményhirdetés következett. Harmadik helyen végzett Rétlaki Csaba, a Nemes Tihamér Technikum diákja Viking – az arduino hajó című programja. Második lett Mocsár Rajmund és Angyal Anna Hajnalka a Menetfúró törésének elkerülése megmunkálás közben CNC megmunkáló gépen című pályázata. A fiatalok Gál Ferenc Egyetem békési Technikum, Szakképző Iskola diákjai.

Az első helyet Paróczai Olivér hTracking leltárkezelési szoftver című pályázata érdemelte ki. Különdíjat ajánlott fel Krausz József, a BÉTE elnöke és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában