Szemle

2023.11.02. 09:19

Csabai híreket válogattunk egy csokorba

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket csütörtökön is.

Vásári Erzsébet

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Kamion és autó ütközött a békéscsabai turbókörforgalomnál

Egy személyautó és egy kamion ütközött csütörtök reggel Békéscsabán, az elkerülőn, az M44-es, a 44-es és a 47-es csatlakozásánál lévő körforgalomnál – tájékoztatott a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Beszámolójukból kiderült, hogy a balesetben nem sérült meg senki sem, viszont anyagi kár keletkezett.

Kutatni is lehet a békéscsabai könyvtárban

Kutatások céljából is érdemes felkeresni a Békés Megyei Könyvtárat. Az érdeklődőknek azt javasolják, hogy használják az Arcanum Digitális Tudománytár folyamatosan bővülő, könnyen kereshető adatbázisát, amiben a tudományos folyóiratoktól a kutatási eredményeken át a lexikonokig mindent megtalálnak. Ráadásul az elmúlt 250 év digitalizált nyomtatott forrásai között gyorsan és egyszerűen lehet keresni. Az adatbázis pedig érvényes olvasójeggyel díjmentesen elérhető a Békés Megyei Könyvtárban.

Felelevenítették az óvodában a régi csabai vásárok hangulatát

Nagyvásárt tartottak Békéscsabán a jaminai Mackó-Kuckó Óvodában a minap – adták hírül az intézmény közösségi oldalán. Az óvoda hagyományos rendezvényén felelevenítették a régi csabai vásárok hangulatát, portékák találtak gazdára, valamint befűtötték a búbos kemencét, amelyben kalácsot, almát, tököt sütöttek. A program megvalósításában szerepet vállalt a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért civil szervezet azzal, hogy mezőségi népviseletet kölcsönzött; valamint Békési István népi iparművész, kályhásmester.

Feltehetik kérdéseiket: közmeghallgatást tartanak november 9-én Békéscsabán

Közmeghallgatást tart a békéscsabai városi közgyűlés november 9-én, csütörtökön 17 órától Békéscsabán, a városháza dísztermében – közölték a városháza honlapján. A helyiek ekkor tehetik fel a grémiumnak, az önkormányzatnak a kérdéseiket, fogalmazhatják meg észrevételeiket, javaslataikat Békéscsaba ügyeivel kapcsolatban. Mint írták, érdemes a közmeghallgatásra előzetesen regisztrálni. Ezt november 8-án 16 óráig lehet megtenni a 66/886-623-as telefonszámon. Meg kell adni a nevet, az elérhetőséget, a kérdés vagy javaslat tárgyát, valamint írásbeli válasz esetére a lakcímet.

25 fényesi házban ijesztgették a lakókat

Halloween-járást tartottak szerda délután Békéscsaba-Fényesen. Ezt a programot még 2019-ben kezdeményezte Dinya Gábor, a Fényes és Térsége Egyesület, valamint a Patrióta Békéscsaba Egyesület tagja. Tíz fővel kezdtek, aztán jött a Covid, de most 30-an mentek el 25 fényesi házba, másfél kilométeren keresztül. A veszei benzinkúttól indultak, és a Veszei utca volt a végállomás. A gyermekek mellett szüleik is beöltöztek különböző, jobbnál jobb, ijesztőbbnél ijesztőbb jelmezekbe, és így indultak a kijelölt házakhoz, ahol „Csokit vagy csalunk!" jelszóval várták a bejáratnál az őket fogadókat.

Megrajzolta kötetében a csabai Corvin utcát Sarusi Mihály

Három tájon érzi otthon magát – mondta a békéscsabai születésű Sarusi Mihály, amikor bemutatták Végenincs Corvinka című kötetét, mondhatni utcarajzát a napokban a Lencsési Közösségi Ház kreatív műhelyében tartott irodalmi teaház keretében. A József Attila-díjas szerzővel Harangozó Imre néprajzkutató beszélgetett. Ahogy viccesen fogalmaztak: az eseményen egy fodrász és egy traktorszerelő társalgott – írja a Beol.hu hírportál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában