Tudásverseny

2023.11.16. 18:03

Békéscsabán zajlott a 4 FOR EUROPE középiskolás verseny regionális döntője

Diákokkal telt meg a Békés Megyei Könyvtár csütörtökön, ugyanis ezúttal Békéscsaba adhatott helyet a 11. „4 FOR EUROPE” című európai uniós témájú középiskolás verseny regionális döntőjének. A vetélkedőt együttműködésben szervezi a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, illetve az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája.

Gyemendi Réka

A zsűri a diákok tudását és kreativitását is pontozta

Fotó: Bencsik Ádám

A vetélkedőre országos szinten 262 négy fős csapat regisztrált. Az első online forduló után régiónként a legjobb tíz csapat jutott be a regionális döntőkbe, ahonnan a 7 regionális forduló győztese, illetve a második helyen végzett csapat jut be az országos döntőre. 

A dél-alföldi regionális döntőnek idén a Békés Megyei Könyvtár adott otthont. A csapatok teljesítményét szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Dr. Sziebig Orsolya Johanna, a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK - Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék adjunktusa, Bene-Kovács Márta, a Katona József Könyvtár szakmai vezetője, illetve Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója volt.

Szarka Judit, a Europe Direct iroda irodavezetője nyitotta meg a vetélkedőt, aki elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy sok év kihagyás után újra Békéscsaba lehet a regionális döntő helyszíne. A verseny helyszíne korábban Szeged volt, a Covid járvány alatt viszont sajnos elmaradt. Az irodavezető kiemelte, idén szerencsésen alakult a csapatok aránya: három csapat érkezett Szegedről, kettő Kecskemétről, szintén három Békéscsabáról, illetve Szentesről és Szarvasról is érkeztek.

Dr. Sziebig Orsolya Johanna adjunktus elmondta, a középiskolás diákoknak a verseny lehetőséget biztosít arra, hogy az Európai Unióról bővebben tájékozódjanak és ismereteket szerezzenek a versenyre való felkészülésük során. Emellett az EU intézményeivel kapcsolatban is fontos és hiteles információkat kaphatnak és oszthatnak meg egymással. 

Idén sokat változtattunk a versenyfeladatokon. Többek között egy négy oldalas újságot kellett összeállítaniuk a versenyzőknek az unió intézményeiről, híreiről. A feladatok pontozásánál pedig törekszünk arra, hogy mind az uniós ismereteket, mind pedig a diákok kreativitását egyenlő mértékben értékeljük árulta el.

Az országos döntő várható helyszíne a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár lesz december 7-én, csütörtökön. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában