Természetvédelem

2023.11.13. 19:01

Baglyok jelentek meg a békési hivatalnál - nem ügyet intézni érkeztek

Több tucat egyedből álló erdei fülesbagoly csapatot örökített meg a békési polgármesteri hivatal udvarán fotós kollégánk, Jenei Péter. A madarak egy nagyobb fát „foglaltak el”.

Papp Gábor

A településközpontok felé orientálódnak a baglyok.

Fotó: Jenei Péter

Boldog Gusztáv természetvédelmi mérnök szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, az erdei fülesbaglyok télen csapatokba verődve töltik a napokat.

– Olyan fákon keresnek helyet, amelyek minél fedettebb, kedvelik a fenyőket, tujákat, és mivel a vidékünkön nincsenek őshonos örökzöldek, városi parkokban, kertekben jelennek meg. Ugyanakkor nem csak fenyőkön, hanem fűz- vagy nyírfákon is felbukkannak.

Békés mellett például Békéscsabán, a Csaba udvarban vagy Gyulán a vár melletti csónakázó-tónál is nagyobb számban jelennek meg a környező fákon, majd ezekről a növényekről indulnak alkonyatkor vadászkörútra. A városi környezet azért is kellemesebb számukra, mert kedvezőbb a klíma, mint külterületeken, illetve a táplálékhoz, az egerekhez, illetve a pockokhoz is könnyebben hozzájutnak.

– Idén amúgy is nagyon jelentős a pocokpopuláció, ami kedvező a baglyok számára. A rágcsálóknak idén csúcsévük van, ami magától és nyilván a baglyoknak is köszönhetően csökkenni fog – tette hozzá a szakember.

Erdei fülesbaglyok a polgármesteri hivatal udvarában Fotó: Jenei Péter

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában