Hagyományos ételek

2023.11.29. 13:21

A kolbász is belefér a gyümölcs mellett a gasztro-életvitelbe Békésben

Vozár Márton békéscsabai gasztronómus, a Csabai Szlovákok szervezetének elnökségi tagja volt legutóbb a vendége a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klubnak a Szlovák Kultúra Házában.

Nyemcsok László

Vozár Márton a hagyományos ételek megőrzésére, továbbadására is felhívta a figyelmet

Vozár Márton kitért arra, kétsopronyi parasztgyerekként szalonnán és kolbászon nevelkedett, kellett az erőnlét az embereknek a fizikai munkához, így volt ez Csabán, és egész Békésben is. Ami pedig az egészséget szolgálta, a hagyományos paraszti ételek semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaztak.  Tudták azt is az emberek, mikor kell nehezebb vagy könnyebb ételeket fogyasztaniuk. 

A gasztronómus kiemelte, a hagyományos magyar konyha alapanyagait, ízeit meg kell megőriznünk, és ezekre büszkének kell lennünk. Az egészséges életvitelt szolgálta az is, hogy a kiskertjük javait fogyasztották az emberek szezonálisan, illetve eltettek belőlük télire is.

A gyümölcsök nem csak elméletben voltak jelen a rendezvényen, almát és szőlőt is kóstoltak a megjelentek. Persze, ilyenkor télen mandarin és narancs is kerül az asztalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában