2023.11.29. 13:21
A kolbász is belefér a gyümölcs mellett a gasztro-életvitelbe Békésben
Vozár Márton békéscsabai gasztronómus, a Csabai Szlovákok szervezetének elnökségi tagja volt legutóbb a vendége a Békéscsabai Nyugdíjas Pedagógus Klubnak a Szlovák Kultúra Házában.
Vozár Márton a hagyományos ételek megőrzésére, továbbadására is felhívta a figyelmet
Vozár Márton kitért arra, kétsopronyi parasztgyerekként szalonnán és kolbászon nevelkedett, kellett az erőnlét az embereknek a fizikai munkához, így volt ez Csabán, és egész Békésben is. Ami pedig az egészséget szolgálta, a hagyományos paraszti ételek semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaztak. Tudták azt is az emberek, mikor kell nehezebb vagy könnyebb ételeket fogyasztaniuk.
A gasztronómus kiemelte, a hagyományos magyar konyha alapanyagait, ízeit meg kell megőriznünk, és ezekre büszkének kell lennünk. Az egészséges életvitelt szolgálta az is, hogy a kiskertjük javait fogyasztották az emberek szezonálisan, illetve eltettek belőlük télire is.
A gyümölcsök nem csak elméletben voltak jelen a rendezvényen, almát és szőlőt is kóstoltak a megjelentek. Persze, ilyenkor télen mandarin és narancs is kerül az asztalra.