Nemzeti park

2023.10.12. 06:15

Új termőhelyeken jelent meg a Kis-Sárréten az aranyfürt

A Körös-Maros Nemzeti Park területein három őszirózsafaj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Közülük a legritkább az aranyfürt, amely idén a Kis-Sárréten a régiek mellett új termőhelyeken is felbukkant – adta hírül a napokban a nemzeti park.

Vásári Erzsébet

Előfordulása az egész Alföldön szórványosnak mondható

Fotó: Biró István/KMNP

Részletezték, hogy az aranyfürt a nemzeti park több részterületén, így a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, a Kígyósi-pusztán, a Bélmegyeri Fáspusztán és a Kis-Sárréten is megtalálható, de sehol sem gyakori. Előfordulása az egész Alföldön szórványosnak mondható, nagyobb állományai a hegylábak, dombvidékek sztyepprétjein találhatók. Nálunk szikes erdei rét társulásban található, leginkább sziki kocsorddal és réti őszirózsával együtt.

A Kis-Sárréten az aranyfürt hagyományos előfordulási helye Mezőgyán környékén a Kis-láp, az Eperjesi-legelő, valamint a Natura 2000 hatálya alá tartozó Gyaraki-szik. Idén azonban népes állománya került elő a Csillaglaposi-legelő északi részén is. A védett réti őszirózsa, vagy pettyegetett őszirózsa liláskék virágszőnyegében pedig üde színfoltokat alkotnak az aranyfürt sárga virágai.

Hozzátették, a Körös-Maros Nemzeti Parkban előforduló harmadik őszirózsa-faj, a sziki őszirózsa a Kis-Sárréten kifejezetten ritka, mivel elsősorban az erősen szikes, inkább szoloncsákba hajló részeket kedveli.

Az őszi pusztákon sétálva a liláskék őszirózsa-mezőkben az aranyfürt mellett sárga színfoltokat jelentenek még a réti peremizsek megkésett, virágzó példányai is. Az őszirózsafélék augusztus végén kezdenek virágozni és október végéig, néha még november elejéig is találhatunk virágzó példányokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában