Kiállítás

2023.10.31. 06:35

Száz éve adták ki Csabán először a Tranosciust

Száz éve adták ki az első békéscsabai Tranosciust, ennek apropóján nyílt kiállítás hétfőn a szlovák tájház Áchim L. Andrásról elnevezett termében.

Licska Balázs

Kiszely András hangsúlyozta: az énekeskönyvből merítettek erőt a csabaiak a város folyamatos fejlődése során

Fotó: Bencsik Ádám

A tárlaton szerepelnek a 18. és a 19. századból származó énekeskönyvek – érkeztek a belvárosból ugyanúgy, mint Mezőmegyerről, Jaminából, Fényesről és Gerláról, valamint Mester Gábor gyűjteményéből –, sőt olyan kosárkák is, amelyekben a csabai asszonyok hordták rézveretes köteteiket az Úr házába a 19. században.

Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke elmondta, hogy az első csabai Tranosciust száz éve adták ki, de 300 éve, az újratelepítés óta jelen van a városban, mivel a Felvidékről érkező szlovák ősök hozták magukkal. A szlovák nyelvű énekeskönyvet először 1636-ban adták ki, és a kötetet összeállító, szerkesztő Juraj Tranowsky evangélikus lelkészről nevezték el.

Hangsúlyozta: a város folyamatos fejlődése során a csabaiak a Tranosciusból merítettek erőt, az énekeskönyvet mindig nagy becsben tartották, az énekek mutattak irányt a boldog és a kihívásokkal teli időszakokban is. Ezért most nem történeti, hanem inkább egy lelki tárlatot szerveztek, amelyen olyan tudós lelkészek mesélnek arról, hogy mit jelentett a csabaiaknak az énekeskönyv, mint Haan Lajos, Linder László, Szeberényi Lajos Zsigmond és Dedinszky Gyula. 

Kiszely András elmondta, hogy a békéscsabai az olyan utolsó evangélikus egyházközségek egyike, ahol a vasárnapi szlovák istentiszteleteken és hétfő reggeli áhítatokon énekelnek a Tranosciusból. A helyi szlovák önkormányzat elnöke hozzátette: bár az alkalmakon nincsenek sokan, egyre több a fiatal, ami jelzi, hogy nemcsak múlttal, de jövővel is bír az énekeskönyv.

Nagy Zoltán

A Tranoscius egyébként az 1600-as évektől kezdve folyamatosan bővült, és az első csabai kiadás idejére nagyjából rögzült is több mint ezer énekkel. Mivel a szerkesztésében csabai evangélikus lelkészek is részt vettek, sok éneket beemeltek és elhagytak, joggal tekinthető csabai szlovák énekeskönyvnek, nem véletlenül szerepel a Tranoscius a békéscsabai értéktárban is.

A kiállításmegnyitón szolgált Nagy Zoltán, az evangélikus egyházmegye esperese. Köszöntőt mondott Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke; valamint Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, aki jutalmat is átadott Aradi András Péter és Kutyej Pál Albert nyugalmazott lelkészek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában