Látogatás

2023.10.27. 12:03

Sok mindenre kíváncsi volt Békéscsabán a finn nagykövet

Békéscsabára látogatott Finnország magyarországi nagykövete, Pertti Anttinen, aki pénteken Szarvas Péter polgármesterrel is tárgyalt. Emellett több intézményt keresett fel, sőt, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel ugyancsak találkozott.

Licska Balázs

Finnország magyarországi nagykövete, Pertti Anttinen a városházán tárgyalt Szarvas Péter polgármesterrel

Fotó: Für Henrik

Szarvas Péter polgármester elmondta: mindig megtiszteltetés, ha egy nagykövet felkeresi Békéscsabát, hiszen a város megjelenítheti az értékeit. Pertti Anttinen finn nagykövet számára ismertette, hogy miként fejlődött Békéscsaba az elmúlt években, hogy milyen terveket fogalmazott meg, hogy mik az erősségei, esetleg hiányosságai. Hangsúlyozta, hogy a finnek magukat a világ egyik legboldogabb népének ítélik, érdemes példát venni tőlük. A finnek az innováció terén ugyancsak élen járnak, jó megoldásokat lehet tőlük tanulni.

Békéscsaba testvérvárosa a finnországi Mikkeli – a finn fővárostól, Helsinkitől nagyjából kétórás autóútnyira északra –, amelyet egy csinos, emellett a kultúrában, a gazdaságban, az oktatásban is fontos városnak festett le. Élő kapcsolat van a két város vezetése között, ami évenkénti látogatásokban is megnyilvánul. Mint fogalmazott, különleges élmény volt számára pár éve elmenni Mikkelibe nyáron, és megtapasztalni, hogy éjfélkor is világos van.

Szarvas Péter polgármester a nagykövet kérdésére beszélt arról, hogy Békéscsaba hol tart a zöldenergia, a környezetvédelem területén. Békéscsaba korszerű szennyvíztisztítóval és hulladékválogatóval rendelkezik – amelyeket európai uniós forrásból valósított meg –, kormányzati forrásból pedig napelemparkot épített, illetve a geotermikus technológia kiépítése ugyancsak a befejezéséhez közeledik. A közterületi fényforrásokat ledesekre cserélték, így a közterületi áramfogyasztást 30 százalékkal csökkentették.

Pertti Anttinen arra szintén kíváncsi volt, hogy mit jelent Békéscsaba számára a román határ közelsége. A városvezető elmondta, hogy Békéscsaba három magyar-román határon átnyúló, úgynevezett Interreg-projektben érdekelt, együttműködést terveznek Nagyváraddal, Nagyszalontával és Gyorokkal. 

Szarvas Péter polgármester úgy értékelt, hogy a finn nagykövet látogatása egy lényeges diplomáciai kapcsolatfelvétel volt. Az önkormányzat vagy a helyi gazdasági szervezetek ezentúl bármilyen finnországi üggyel kapcsolatban – legyen szó gazdaságról, kereskedelemről akár – bátran kérhetnek és kaphatnak is segítséget, információt, tájékoztatást a nagykövetségtől. De arról is beszéltek, hogy finn befektetők magyarországi érdeklődésénél – főleg az élelmiszeripar területén – Békéscsaba is szerepet játszhat.

Pertti Anttinen azt mondta: elbűvölte Békéscsaba, találkozott ugyanúgy szép régi, mint modern épületekkel, valamint sok zöldfelülettel. Megtudta, hogy élénk kulturális élet zajlik a településen. Megerősítette, hogy Szarvas Péter polgármesterrel beszéltek arról, hogy a kihívások ellenére fejlődött a város. Fontosnak nevezte, hogy a fenntartható fejlődés elvei városi szinten is legyenek jelen, finn települések is valósítottak meg zöld beruházásokat. 

Elmondta, hogy bár konkrét projektről nem egyeztettek, a finnek érdeklődnek Magyarország iránt, és például a Mikkeli és Békéscsaba közötti testvérvárosi együttműködés talaján valósulhatnak meg közös programok. A nagykövetség pedig hídként működik, bármilyen ötlettel kereshetik őket. Szólt arról, hogy nagyjából negyven testvérvárosi kapcsolat van Finnország és Magyarország között. Új elemként jelenik meg egyébként a két ország kapcsolatában az, hogy idén Finnország is a NATO tagjává vált. 

Pertti Anttinen a békéscsabai vizitálása során csütörtökön felkereste a Békés Megyei Könyvtárat, majd pénteken a városháza után járt a Gál Ferenc Egyetemen, találkozott a helyi szlovákság képviselőivel és megnézte az evangélikus nagytemplomot, ellátogatott a Csabagyöngye Kulturális Központba, valamint találkozott környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel is.

Tanulhatnak egymástól

A finn nagykövet látogatásának előkészítésében komoly szerepet vállalt a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Kör. Lupták Zoltán, a kör elnöke elmondta: fontosnak ítélték, hogy legyen szoros kapcsolat a nagykövetség, valamint ne csak a baráti kör, hanem az egész város között. Hangsúlyozta, hogy sokat lehet tanulni a finnektől rengeteg területen, többek között a fenntartható fejlődés ügyében, illetve ők is tanulhatnak a békéscsabaiaktól, példaként említette a kerékpáros turizmust. Úgy véli, egy ilyen kapcsolatfelvétel kölcsönösen előnyös mindkét fél számára. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában