Felújítás

2023.10.31. 16:49

Lakossági fórumot tartottak Békésszentandráson

Lakossági fórumot tartott a napokban Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere a Körös Művelődési Házban. Az eseményt részben azért hívta életre, hogy korábbi ígéretének eleget tegyen, miszerint elszámol a Dinnyelaposi üdülősor felújítására a lakosságtól elkért összegekkel.

Vásári Erzsébet

Sinka Imre polgármester és Csépainé Tóth Gabriella jegyző a lakossági fórumon

Fotó: Babák Zoltán

A polgármester a fórum elején ismertette, hogy a 3045,44 méter hosszú és 3 méter széles út teljes költségvetése végül 207 millió 700 ezer forintnál állt meg. Ebből az önkormányzat önereje 16 millió 400 erez forint volt. Hozzátette, a tulajdonosoktól telkenként 170 ezer forintnyi hozzájárulást kértek. A többség eleget is tett a kérésnek, hatvanan nem fizették be ezt az összeget.

Sinka Imre kiemelte, hogy az utolsó forintig a projektre fordították a támogatásokból, a lakosságtól, illetve az önkormányzati önerőből összeadódott keretet. Utóbbinak köszönhetően az öt kitérővel elkészült aszfaltos út napelemes közvilágítást is kapott. A fennmaradó, mintegy 5 millió 500 ezer forintból pedig zúzott követ vásároltak a Dinnyelaposi út Szarvas felőli végének pormentesítésére.

Szó esett továbbá a fórumon a jelenleg futó projektekről. Azok közül elsőként a belvizes beruházást említették. Sinka Imre elmondta, hogy amennyiben elkészül a teljes hálózat, az akár 60 milliméteres esőt is el tud vinni, mindössze 2 óra alatt. A Pázsit-tó 50-55 ezer köbméter vizet tud befogadni. Ha mégis megtelne, akkor a többlet gravitációsan a Körösbe ürül. Hozzáette, jelenleg Békésszentandrás belvízrendezése 80 százalékon van megoldva. A maradék topográfiailag a település legmagasabb részén fekszik, így ott elvileg nem lehet probléma a gravitáció miatt.

A polgármester a következőkben ismertette, hogy a szennyvízkezelő elkészült, november végén hivatalosan is használatba kerül. Továbbá a családsegítő épületének rekonstrukciója lezárás előtt áll, hiszen jelenleg 90 százalékos készültségi állapotban van, így András-napkor tervezik az átadását.

Sinka Imrétől megtudtuk, hogy korábban az önkormányzat megkapta a katonai üdülőt, ahová lakókocsis, sátras, kisfaházas turisztikai szálláshelyet terveznek. Ennek feltétele egy normális vizesblokk, amire 49 milliós támogatást nyert el az önkormányzat. Ezután indulhat a faházak felújítása, átépítése, amire majd ismét igyekeznek pályázati pénzt szerezni. Így Békésszentandráson immár a négycsillagos szuperiortól a kereslet másik végéig ki tudják szolgálni a jövőben a szállásigényeket.

A fejlesztéseket tovább sorolva a polgármester ismertette, hogy a bölcsődeudvaron egy projektből visszamaradt pénzből egy újabb homokozót sikerült kialakítani. Kisebb léptékű továbbá a LEADER által a közterek megújítására kiírt és elnyert 6 millió körüli összeg, amiből járdák újulhatnak meg a településen.

Sinka Imre emlékeztetett: dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester koordinálása mellett lezárult a Gödény-halmi tájékoztatótáblák kihelyezése. A mintegy 8 millió forintos összegből további 25 információs táblát helyeztek el belterületen. Ezentúl az új piac környékén parkolók kialakítására 30 millió firontot nyertek, valamint nemrég sikerült lecserélni a tanyabuszt, ráadásul most egy kisebb tehergépjárműre pályáznak. Folyamatban van még a régi piactér feldíszítése, rajta Kozák János speciális térkőmozaikjával, ami bemutatja majd a település környéki folyókat.

Már tárgyalnak az M44-es lehajtóról

A Furugy felé menő kerékpárútról a polgármester a fórumon elmondta, az egy Szarvas Várossal közös projekt. Megvalósulásával körbe lehetne kerékpározni a Köröst. Hozzátette, ennél a beruházásnál csak a terveztetésére 10 millió forintnyi önerőre van szükség, de "az első harminc méter már megvan". Sajnos a református egyházzal azonban nem sikerült megegyezni a temető környékén egy területátadásról, így a zsidó temető és a Gondalapos felé az első 500 méter csak egy felfestett kerékpársáv lesz.

Végül Sinka Imre elárulta, hogy sikerült Lázár János építési és közlekedési miniszter úrral szóba hozni az M44-es lehajtójának kérdését, és felül fogják vizsgálni a terveket. Hangsúlyozta: látja, hogy ilyen vendégéjszakák – 2022-ben már 140 ezer – mellé jó lenne egy jobb infrastruktúra. Járulékos haszna lenne ráadásul a lehajtónak az, hogy az ipartelep megközelítése részben nem a falun keresztül történne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában