Szemle

2023.10.03. 11:23

Kedd délelőtt is szállítjuk a friss csabai híreket

Egy cikkbe gyűjtöttük, mi minden történt Békéscsabán.

Beol.hu

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A fáklyás felvonulással kezdődtek a Garabonciás Napok
Elfoglalták a fiatalok egy hétre Békéscsaba belvárosát; a Korzó tértől a Szent István térig menő fáklyás felvonulással hétfőn megkezdődött a 31. Csabai Garabonciás Napok, Magyarország legnagyobb középiskolás rendezvénye. Ezúttal hét jelölt, stáb száll ringbe a diákpolgármesteri címért. Szarvas Péter polgármester a hétfő esti megnyitón hangsúlyozta, hogy Békéscsaba szíve ismét dobbant egy óriásit, és hogy a város szívét a fiatalok jelentik, akik nélkül nem létezne Békéscsaba. Kiemelte azt is, hogy a város minden korszakban sokat köszönhetett az ifjúságnak. Utalva arra, hogy immár a 31. alkalommal rendezik meg a Csabai Garabonciás Napokat, azt mondta, hogy a fesztivál régen felnőtt korba lépett, és hozzátette, hogy Békéscsaba ebben is az élen jár.

Rendbe tették dr. Remenár Elek sírját a Belvár tanulói Békéscsabán
A 31. Csabai Garabonciás Napok keretében feladatul kapták a stábok, hogy tegyék rendbe egy-egy híres csabai sírhelyét. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulói ennek megfelelően dr. Remenár Elek, a békéscsabai közkórház volt igazgatója és sebész főorvosa, valamint családja síremlékét újította fel.  A munkálatok csaknem két hetet vettek igénybe, abban több fiatal vállalt szerepet. Ezt követően hétfőn a Ligeti temetőben egy megemlékezést is tartottak a tanulók, amelyen részt vett a diákok mellett többek között dr. Zsilák János, a Békés Vármegyei Központi Kórház igazgatója, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szente Béla önkormányzati képviselő is. Megemlékező beszédében Szatmári Dávid, a Belvár diákpolgármester-jelöltje elmondta, hogy dr. Remenár Elek a közszolgálatnak, a gyógyításnak, Békéscsabának szentelte életét.

Kötekedett a vendégekkel egy nő egy békéscsabai kocsmában
Garázdaság miatt őrizetbe vették a 38 éves nőt, aki három napon belül bíróság előtt felelhet tettéért. Kötekedett a vendégekkel egy nő Békéscsabán, az egyik sörözőben szombaton 18 óra körül – ismertették a rendőrségen. A nő a rendőrök felszólítására nem igazolta magát és nem változtatott a viselkedésén sem, ezért előállították. 

Szabó Sándor tiszteletére rendeznek emlékkoncertet Békéscsabán, a bevételből a családot segítik
Emlékezzünk… címmel rendeznek emlékkoncertet az egyik békéscsabai hotelnél történt késelés áldozata, Szabó Sándor, a magyar ökölvívó válogatott egykori edzőjének emlékére október 6-án, Békéscsabán, a Csabai Rendezvénypajtában. A Tankcsapda, az Alcohol zenekar, az Abaházi Csaba vezette Abaházi.RT, és két helyi formáció is azonnal jelezte, és felajánlotta segítségét az est létrejöttéhez. A rendezvényen az Alcohol, az Abaházi.RT, a Tobenzo, valamint az M.T.Z. ad koncertet, Szekció - Csapó Csaby, egy dallal kedveskedik a családnak. A Tankcsapda egy Lukács-Ibanez akusztikus gitárt ajánlott fel licitre, amire az esemény Facebook oldalán belül, a beszélgetés menüben lehet licitálni. A pénteki est folyamán a gitárt a helyszínen is meg lehet tekinteni, és a legtöbbet ajánlónak a licit lezárása után a zenekar tagjai személyesen fogják átadni a hangszert. A licit október 13-én, éjfélkor zárul. A koncert teljes bevételét és a licitből befolyó összeget Szabó Sándor családja kapja meg.

Kiváló versenyt vívtak a Sárgarigók a békéscsabai járőrbajnokságon 
Kettős budapesti győzelem született a Sárgarigók Vonulása 2023. elnevezésű nemzetközi járőrbajnokságon, amelyet Békéscsabán,az AB EXPO, Póstelek és a repülőtér területén rendeztek meg szombaton. A megmérettetés ünnepélyes eredményhirdetését, egyben zárórendezvényét vasárnap délelőtt tartották a megyeszékhely főterén. Az eredményhirdetésen Szegedi Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, az esemény számára tisztelgetést jelentett a legendás 101. gyalogezred előtt, és tisztelgést mindenki előtt, aki magára ölti a katonaruhát. – Hitem szerint addig van értelme ősink áldozatának, legyen szó Dugovics Tituszról, az 1848/49-es honvédekről, vagy az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól, amíg hagyatékukat, a ránk hagyott kultúrát meg tudjuk védeni – hangsúlyozta. Szegedi Balázs kifejtette, a történelem aláhúzta, hogy megmaradásunk minden esetben az egyéntől függ; attól, hogy vannak-e olyanok, akik megvédik a hazát. Dr. Drót László ezredes, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka elmondta, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából rendezett programok között kiemelt helyet foglal el a Sárgarigók vonulása járőrverseny.

Wenckheim-retúrát szerveznek az év kerékpárútján, Békéscsabán
Wenckheim-retúrát szerveznek október 14-én, szombaton Békéscsabán, amelyet Az év kerékpárútja címet elnyert Wenckheim turista- és kerékpárút inspirált. A szervezők közlése szerint az útvonal népszerűsége és kiváló minősége jó lehetőséget biztosít arra, hogy a szabadidős kerékpározásra, annak örömeire, pozitív hozadékaira, valamint a bringás kultúra fejlesztésének fontosságára felhívják a figyelmet. Az október 14-én, szombat reggel 7 és este 7 óra közötti Wenckheim-retúra keretében azt tervezik, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút egy részén, a jaminai bányatavak közvetlen közeléből, a madárlestől eltekernek a szabadkígyósi Wenckheim-kastély 2. számú kapujánál található pihenőig, majd pedig vissza. Ez a táv pontosan 8 kilométer, és azt az elképzeléseik és reményeik szerint 25 alkalommal teszik meg aznap – ismertette az ötletgazda, Földesi Mihály, valamint szervezőtársa, Erdei-Kovács Zsolt. A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! sorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában