31. Csabai Garabonciás Napok

2023.10.02. 15:52

Rendbe tették dr. Remenár Elek sírját a Belvár tanulói Békéscsabán

A 31. Csabai Garabonciás Napok keretében feladatul kapták a stábok, hogy tegyék rendbe egy-egy híres csabai sírhelyét. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulói ennek megfelelően dr. Remenár Elek, a békéscsabai közkórház volt igazgatója és sebész főorvosa, valamint családja síremlékét újította fel.

Licska Balázs

A Belvár tanulói felújították, rendbe tették dr. Remenár Elek és családja sírhelyét az elmúlt napokban, ezt követően hétfőn tartottak megemlékezést a Ligeti temetőben. Fotó: Licska Balázs

 A munkálatok csaknem két hetet vettek igénybe, abban több fiatal vállalt szerepet.

Ezt követően hétfőn a Ligeti temetőben egy megemlékezést is tartottak a tanulók, amelyen részt vett a diákok mellett többek között dr. Zsilák János, a Békés Vármegyei Központi Kórház igazgatója, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szente Béla önkormányzati képviselő is.

Fotó: Licska Balázs

Megemlékező beszédében Szatmári Dávid, a Belvár diákpolgármester-jelöltje elmondta, hogy dr. Remenár Elek a közszolgálatnak, a gyógyításnak, Békéscsabának szentelte életét. A szakember 1876-ban született az akkori Zemplén vármegyében, tanult Kassán és Eperjesen, majd Budapesten szerzett orvosi végzettséget.

1907-ben került a békéscsabai közkórházba igazgatónak és sebész főorvosnak. Kihívásokkal szembesült, mivel az intézmény éveken át katonai célokat is szolgált. Az 1930-as években nyílt lehetőség a kórház bővítésére, és a 30-as évek végére immár négy osztállyal és 300-nál is több ággyal működött az intézmény. Az új orvosi könyvtárszoba kialakítását felajánlásával segítette.

A békéscsabai közéletben és kulturális életben szintén fontos szerepet töltött be dr. Remenár Elek, akit aztán 1944-ben egyik napról a másikra nyugdíjaztak, de a szükségállapotok miatt 1945-ig dolgozott. A kórházban ma terem viseli a szakember nevét – zárta Szatmári Dávid.

A verssel és zenével színesített, majd virágok és koszorú elhelyezésével záruló megemlékezésen Nagy Zoé, a Belvár egyik kampányfőnöke ismertette, hogy miként zajlott a sír rendbe tétele: többek között gyomláltak, virágokat ültettek, száraz ágakat távolítottak el, valamint a szomszédos sírokat ugyancsak megtisztították, hogy ne legyen nagy a kontraszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában