Megemlékezés

2023.10.06. 16:02

Haláluk nem volt hiábavaló, üzenetük ma is világos – az aradi vértanúkra emlékeztek Békéscsabán

Békéscsabán, az Aradi vértanúk ligetében emlékeztek pénteken a 174 éve kivégzett gróf Batthyány Lajosra, az első független kormány miniszterelnökére, valamint az Aradon hősi halált halt 13 vértanú tábornokra.

Licska Balázs

Többen helyeztek el koszorút a 13 aradi vértanú emlékére állított kopjafáknál.

Fotó: Bencsik Ádám

 Beszédében Köveskúti Péter, az evangélikus gimnázium, általános iskola igazgatója kiemelte, hogy ilyenkor az egész világ magyarságának figyelme Aradra összpontosul.

– 174 éve ezen a napon végezték ki őket. A császár Haynau kegyelmére bízta a sorsukat. Bár az oroszok szabad elvonulást ígértek nekik, Haynau kíméletlenül megtorolta, hogy az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc oldalára álltak – mondta.

A tábornokok a birodalom különféle szegleteiből érkeztek, ám mindannyian a magyar nemzetért kívántak tenni. Fel akarták menteni a zsarnokság és az igazságtalanság alól a magyar hazát, hogy megvalósítsák, beteljesítsék Árpád fejedelem álmát, azt, hogy együtt, békében élhessünk a Kárpát-medencében.

Köveskúti Péter, az evangélikus gimnázium, általános iskola igazgatója mondott beszédet. Fotók: Bencsik Ádám

Bár a tisztek az orosz intervenciós hadseregnek adták meg magukat, az oroszok átadták foglyaikat a császáriaknak huzavona után. A tábornokok elismerték, hogy a megszegték a császári és királyi hadseregbe belépésükkor tett ígéretüket. Ezért és felségárulásért, valamint más vádpontokban bűnösnek találták őket, és halálbüntetést szabtak ki velük szemben.

A megemlékezésen műsort adtak az evangélikus általános iskola tanulói.
Fotó: Bencsik Ádám

A vértanúk egyik fele golyó általi halált halt az aradi vár egyik sáncában, a másik felét pedig a várfalon kívül, a vesztőhelyen felakasztották. Utolsó mondataikkal hitet tettek a kereszténység és a magyar haza mellett; és végig hűségesek maradtak Istenhez, a nemzethez, a hazához.

Haláluk nem volt hiábavaló. Üzenetük ma is világos: csak összefogással, tiszta erkölcsi és keresztyén értékrenddel tehetünk a hazáért – hangsúlyozta Köveskúti Péter. Beszédét Vécsey Károly utolsó szavaival, azaz egy idézettel zárta, miszerint „Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt”.

A megemlékezésen a 13 aradi vértanú emlékére állított kopjafáknál műsort adtak az evangélikus általános iskola tanulói. Majd többen megkoszorúzták az emlékhelyet: a város és a polgármesteri hivatal képviseletében Varga Tamás és Nagy Ferenc alpolgármesterek, illetve dr. Bacsa Vendel jegyző és dr. Kiss Gyula aljegyző hajtott fejet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában