A hét embere

2023.10.30. 06:35

Feltölti a gyermekek mosolya és szeretete a MIVA bölcsőde vezetőjét

A mai napig feltölt a gyermekek mosolya, szeretete, őszintesége, a szülőkkel való beszélgetés – mondta dr. Forján Mihályné Mede Éva, a jaminai MIVA bölcsőde vezetője, a MIVA Bölcsi Nonprofit Kft. ügyvezetője. A MIVA bölcsőde harminc éve nyitotta meg kapuit, a munkatársi közössége pedig nemrég kiérdemelte az önkormányzattól a Kiváló Szociális Munkáért elismerést.

Licska Balázs

A MIVA bölcsőde vezetője, dr. Forján Mihályné hangsúlyozta, hogy kiváló szakembergárdával dolgozik együtt.

Fotó: MIVA bölcsőde

– Említette, hogy nemcsak a 30, hanem akár a 48 évről is beszélhetünk. Hogy jön ki a 48?
– Úgy, hogy 1975. szeptember 16-án, kedden 8 órakor léptem át a Kazinczy utcai bölcsőde küszöbét, az épületben most idősek nappali ellátása folyik. A Közgébe jártam, és akkor nem volt lehetőségem továbbtanulni, így a bölcsődében kisegítőként helyezkedtem el: mindent csináltam, amire szükség volt, csak kevés időt tölthettem gyermekek között. Egy évvel később Gyulán indult egy hároméves, rendkívül magas színvonalú képzés, ott szereztem meg a szakképesítést, Szolnokok szakmai versenyt is nyertem. Két évig bölcsődei referens voltam, majd Jaminában megüresedett egy állás, és azt mondták, hogy jöjjek ki rendet tenni. Megpróbáltam, 1980. július 1-jén kerültem ki vezetőnek. Akkoriban nagyon sok gyermek volt, 150-160 százalékig volt feltöltve a bölcsőde. Aztán, ‘88, ‘89 környékén érezhető volt a változás szele, előbb a gyári bölcsődék szűntek meg, majd a ‘90-es évek elején, ahogy csökkent a gyereklétszám és az önkormányzatok feladata lett az intézmények fenntartása, a 8 városi bölcsődéből 4-5 maradt meg. A jaminait is bezárták volna, és kérdeztem, hogy mi lesz a munkatársak sorsa. Lehetőséget kaptam arra, hogy vállalkozásba kivigyem a bölcsődét, és bár nem volt ilyen vénám, ‘93-ban vállalkoztam a lehetetlenre, belevágtam.

– Hogyan emlékszik vissza az indulásra és az elmúlt 30 évre?
– A kezdetek tele voltak kihívással, de az önkormányzat mindig segített, persze igaz az is, hogy soha nem kértem lehetetlent. 1993-tól 2014-ig sok változás ment végbe. Betéti társaságként kezdtünk, aztán megjelent a normatíva és át kellett menni egyéni vállalkozásba, ebből lett egyéni cég, most pedig közhasznú társaságként működünk. Az épület is több felújításon ment keresztül; és családias annak ellenére, hogy miközben vannak kimondottan bölcsődének épült bölcsődék, ez ‘59-ben az áramszolgáltató szerelőműhelye volt, mellette szolgálati lakással. Közben én is képeztem magam, és immár vizsgáztatni is szoktam.

– Mit szeret leginkább a hivatásában?
– Jól érzem magam a csoportszobákban, jobban, mint az irodában. A gyerekek szeretete, mosolya, őszintesége, a szülőkkel való beszélgetés most is feltölt. Még nem jöttem be olyan érzéssel, hogy a csudába, már megint dolgozni kell. Minden nap történik valami. Nyilván akad bosszúság is, de olyankor bemegyek a csoportszobába a gyermekek közé, és megnyugszom.

– Az önkormányzattól kiérdemelte a MIVA bölcsőde munkatársi közössége a Kiváló Szociális Munkáért díjat. De mi jelenti az igazi elismerést?
– A szülők kedvező visszajelzése és az, hogy a kicsik jól érzik magukat. Vannak olyan gyerekek, akik anno ide jártak és immár a gyermekeiket hozzák. Nincs olyan év, hogy minden jelentkezőt fel tudnánk venni. Ez persze nem jó, mert a szülő érvel, én pedig szeretnék segíteni, de a bölcsőde 54 férőhelyes, és meg van határozva, hogy hány gyermeket lehet felvenni: ez függ attól is, hogy a kicsik betöltötték-e a második életévüket, hogy esetleg sajátos nevelési igényűek. Most is ott tartunk, hogy már 2025-re is fel van iratkozva 10-15 gyerek. Emellett fontos: nagyon jó szakembergárdával dolgozom, kiegyensúlyozott munka folyik. Együtt mindent megoldunk, mint egy nagy család.

– Hihetetlen a csönd, ahhoz képest, hogy bölcsődében vagyunk, és hogy zajlik a beszoktatás is. Kik tartanak jobban a beszoktatástól? A kisgyermeknevelők vagy a kicsik?
– A szülők. Őket szoktam nyugtatni. Ugyanis a gyerekek megéreznek mindent. Ha a szülő remeg, akkor a kicsi is érzi, hogy valami nincs rendben, és átveszi ezt.

– Tényleg itt szokott lenni reggel fél 6-kor? Hiszen olyan korán még nem jönnek a gyerekek.
– De 6 órakor már igen. Megszoktam a korán kelést. Részben vannak beszállítók, de vannak olyan élelmiszerek, amelyeket frissen kell beszerezni. Ezeket előző nap délután, este vásárolom meg, és reggel pedig hozom. Aztán 8 óráig tudok adminisztrálni, majd utána a csoportszobákban szoktam lenni.

– Hogyan töltődik fel napról napra, hogyan kapcsolódik ki?
– Szívesen járok koncertre, hangversenyre, szívesen olvasok, kertészkedek. Érdekelnek az emberi kapcsolatok, az embereken való segítés, ezért szociális munkás és családkonzulens végzettséget is szereztem. A bölcsőde és a gyerekek pedig folyamatosan feltöltenek. Ahogy mondtam, itt mindig történik valami. 

Rangos díjat kaptak a várostól

Pont mentem haza, amikor csörgött a telefon. Láttam, hogy Szarvas Péter polgármester hív, és rögtön az jutott eszembe, hogy miben hibáztunk. Aztán gratulált az elismeréshez, amelyet egyhangúlag szavaztak meg. Nagyon jó érzések töltöttek el, hirtelen fel sem tudtam fogni – emlékezett vissza dr. Forján Mihályné, hogy miként értesült arról, az önkormányzattól rangos díjat érdemelt ki a MIVA bölcsőde csapata. Az örömteli hírt másnap rögtön közölte a kollektívával is.

Hangsúlyozta, hogy bár a város eddig nem adományozott kitüntetést a bölcsőde számára, a szülők részéről sok elismerést kaptak. Az egyik szülői közösség például a vármegye legjobb bölcsődéjének választotta, illetve a szakmai munkáért a szülői visszajelzések alapján az egyik pénzintézettől ugyancsak kaptak támogatást. A legfontosabb ugyanakkor szerinte az, hogy folyamatosan telt ház van a bölcsődében, hogy a szülők szeretik ide hozni a gyermekeiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában