Különleges tárlat

2023.10.19. 14:02

„Egy kastélyon túl...” címmel nyílt kiállítás a szabadkígyósi kastélyban - galériával

„Egy kastélyon túl..” címmel nyílt kiállítás a Magyar Festészet Napja alkalmából a szabadkígyósi Wenckheim-kastély Denise Vintage Galériájában szerdán este. A tárlaton az Újkígyósi Művésztelep alkotóinak munkái szerepelnek, bemutatva a Wenckheim örökséget. Az esemény egyik különlegessége, hogy a kastély felújítása utáni első időszaki kiállítás nyílt meg.

Papp Gábor

Különleges tárlatot tekinthetnek meg a szabadkígyósi kastélyban

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja köszöntőjében elmondta, a Wenckheim család összeköt valamennyiünket.

– Újkígyós, Szabadkígyós, Gyula, Póstelek, Gerla, Doboz, Szeghalom egyaránt kapcsolódik a főúri családhoz, amelynek képviselői jelen voltak a kiállítás megnyitóján is – emelte dr. Takács Árpád. – A Wenckheimek életútja 300 éve forrt egybe a magyar haza történetével, tagjaik politizáltak, kormányoztak, gazdálkodtak, részt vettek a közéletben, ápolták a kultúrát és a hagyományokat. Wenckheim József Antal igazi demokrata főúr, a legkiválóbb gazdák egyik volt, aki az akácültetvényeket meghonosította, hogy megkösse a lösztalajt; Wenckheim Béla főispán, belügyminiszer, majd rövid ideig miniszterelnöke volt az országnak; Wenckheim László a megye egyesületi életében töltött be vezető szerepet; Wenckheim Frigyes országgyűlési képviselő, titkos tanácsos; Wenckheim Krisztina, a kastély építtetője pedig csillagkeresztes palotahölgy, aki 8 éves korában fogadta a császári párt.

Dr. Takács Árpád

Szólt arról, hogy a Wenckheim család vendégszerető família volt, mindig 5-6 fővel többre személyre terítettek, hátha még betér valaki. 

– Hithű katolikusként éltek, óvodákat működtettek, gondoskodtak a szegényekről. Hitték és vallották, hogy a vármegye és az ország felemelkedése a vidékfejlesztésben és az agráriumban keresendő, és sokat is tettek ezért – fogalmazott. Kitért Horváth-Gazsó Adrienn, az Újkígyósi Művésztelep vezetőjének szerepére a kiállítás létrejöttében, aki – mint mondta – álmok álmodója. Kiemelte, a művészek bemutatják a láthatót, ami mellett a mindennapokban gyakran elmegyünk, megmutatják, ami a szívükből, a lelkükből jön, az épített, teremtett, a természeti környezetünket, minden olyan különlegességet, ami a térség értéke.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nem tudott jelen lenni az eseményen, így köszöntőjét a megnyitón ismertették. 

Harangozó Imre

Számos történeti és művészettörténeti érdekességet felvonultató megnyitót mondott Harangozó Imre néprajzkutató, az MMA levelező tagja. Felelevenítette, hogy 1992-ben több évtized után volt először szentmise kastély a sokáig raktárként és öltözőként használt kápolnájában, egy népfőiskolai rendezvény részeként. Hozzátette, azon az alkalmon volt először kiállítás is a díszteremben.

– A kastély, aminek néhány évtizede nem sokat adtunk volna a jövőjéért, szebb, mint valaha. Látogatók töltik be azokat a tereket, amelyeket az ország egyik legnagyobb építésze, Ybl Miklós álmodott meg, mert volt egy olyan főúri család, aki tudta, hogy ki Ybl Miklós – fogalmazott.

Felidézte, hogy 1857-ben látogatott ide Ferenc József és a felesége, Sisi, akiket az akkori 7-8 éves gróf kisasszony fogadott. Békés és Arad vármegyében senki nem volt, aki ezt megtette volna, mert időben nagyon közel esett még Arad és a magyar miniszterelnök kivégzése.

Mint mondta, a kiállításon sok színt és formát látnak.

– A kastély áll, mutatja a régmúlt dicsőségét és mutatja, kell, hogy legyen jövőnk – hangsúlyozta. A néprajzkutató részletesen szólt az alkotásokról, amelyeket Horváth-Gazsó Adrienn, Pelle Rita, Rákóczi Antal, Hevesi Krisztina, Kéri László, Romvári Ákos, Mezei Ivett, Sellei Andruska Anna, Csernus Luca készített.

Megidézték a Wenckheimek szellemiségét

Harangozó Imre kiemelte, a fiatal művészek a kiállításon megidézték a Wenckheimek szellemiségét.

– A kiállítás egyik legnagyobb értéke, hogy az alkotók próbálják felvenni azt a fonalat, amely elszakadt a második világháború után. Mindezt próbálják azzal a szeretettel megtenni olyan módon, hogy a Templom utcai egyszerű parasztház és a kastély egymás mellé kerül, mindezt vizuálisan, képekben, színekben is gyönyörűen megoldva – tette hozzá. A kiállítás november 13-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában