Klubfoglalkozás

2023.10.20. 12:30

Csigatészta készült a lakodalmi levesbe Kunágotán

Kunágotán az Őszirózsa Nyugdíjas Klub kéthetente szervez tagjai részére klubfoglalkozást. A hagyományőrzés jegyében csütörtökön készítettek csigatésztát, éppen úgy, ahogy ők megtanulták nagymamáiktól, édesanyáiktól.

Csete Ilona

A klubfoglalkozásokat minden alkalommal megtöltik tartalommal

Fotó: BMH

A művelődési házban terjengő fantasztikus illat arról árulkodott, csütörtök délután a gasztronómia kapott helyet a falak között. A nyugdíjasok a helyi néphagyományokat ápolva, a lakodalmas húslevesbe való csigatésztát miután elkészítették, levest is főztek.

– Nem csak felelevenítették e szép hagyományt, de élővé is vált azáltal, hogy a régi szokásoknak megfelelően együtt készítették el a kézzel sodort csigatésztákat. A leves pedig az egyik klubtárs, Beharózcki Béláné által már korábban felajánlott 60 éves, de még ma is jól működő gáztűzhelyen főtt meg. Ezzel is megidézték a régi korok hangulatát az asszonyok – mesélte a házigazda, Gábor László.

Kézzel készült a levesbe való csigatészta

Gál Ilona klubvezetőtől azt is megtudtuk, a Covid-járvány után, 2022. decemberében újabb lendületet vett a klubélet. Harmincöt tagjuk kéthetente látogatja változó létszámmal a foglalkozásaikat.

– Igyekszünk változatos programokat kínálni például filmvetítésekkel, kézműveskedéssel, tornafoglalkozással. A csütörtöki  tésztakészítés közben sokat beszélgettünk, nosztalgiáztunk és már körvonalazódik a következő program – nyilatkozta a klubvezető. Tökfaragásra vállalkoznak a klubtagok, s azokat őszi dekorációként elhelyezik a művelődési ház körül. Majd az adventi időszakra hangolódva ismét előkerül a retró gáztűzhely, mézeskalácsot is sütnek.

A 60 éves gáztűzhelyet felajánlotta egy kunágotai hölgy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában