Konferencia

2023.10.18. 07:10

19 országból érkeztek szakemberek Szarvasra, még a gyepet is megvizsgálták

Szarvason tartották meg szeptember utolsó hetében azt a 18. Eurasian Grassland Conference (EGC) elnevezésű nemzetközi, háromnapos konferenciát, amelynek szervezői a gyepes élőhelyek kutatásával és védelmével foglalkozó szakembereket tömörítő Eurasian Dry Grassland Group (EDGG), valamint a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport (Ökológiai Kutatóközpont) és házigazdaként a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság voltak – adta hírül a nemzeti park.

Vásári Erzsébet

Fotó: Deák Balázs

Beszámolójukból kiderült, hogy hagyományosan az eurázsiai gyepes konferenciát mindig más ország, valamilyen, a szervező ország szempontjából kiemelt, vagy aktuális tudományos kérdéskörben rendezi meg. A 18. EGC témája pedig „A gyepek megőrzése és kezelése a tájak átalakulásában” volt. A konferencia célja, hogy bővítse a gyepek védelme területén dolgozó kutatók, szakemberek ismereteit az egymástól földrajzilag távoli, de sok esetben rokon vonásokat viselő flóra- és fauna tartományokban elhelyezkedő gyepek növény- és állatvilágáról, sokféleségéről, kezeléséről és helyreállításáról.

A nemzetközi rendezvényen összesen 19 ország, közel 100 szakembere képviseltette magát. A program keretében többek között négy vitaindító előadás, fakultatív műhelymunka, plenáris előadások, közel 40 előadás és 37 kutatási eredményeket ismertető poszterből álló szekció is szerepelt. A konferencia résztvevői az említett programokon túl egy egész napos program keretében a Körös-Maros Nemzeti Park gyepterületeit is meglátogatták.

A kirándulás során a résztvevők a Maros-ártér területén megtekinthették a Bekai-halom különleges lösznövényzetét, a Csanádi puszták Montág-puszta részén pedig a szikesek változatos növényvilágát, valamint a kardoskúti Fehér-tó és környékének egyedi élővilágát csodálták meg.

Végül a nemzeti park hangsúlyozta, hogy a konferencia keretében a tudományra nézve legjelentősebb, leginformatívabb előadásokat, tudományos posztereket és a fiatal kutatókat is díjazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában