Relikvia

2023.09.07. 09:08

Wgramonusturaként említették először Biharugrát

Az önkormányzat nevében a helyi értéktár-bizottság elnöke, Szoboszlai Zoltán önkormányzati képviselő, helytörténeti kutató vette át azt az oklevelet a minap Békéscsabán, a Vármegyenap keretében, amely Biharugra első írásos említését jeleníti meg.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, Szoboszlai Zoltán önkormányzati képviselő, helytörténeti kutató és dr. Takács Árpád, Békés vármegyei főispánja

Forrás: Facebook

A relikviát Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke és dr. Takács Árpád, Békés vármegyei főispánja adta át. Az oklevelet a polgármesteri hivatalban helyezik ki – ismertették a biharugrai önkormányzat honlapján.

A relikvia szerint 1325. június 30-án a nagyváradi káptalan előtt kelt a Wgramonustura birtok eladásáról szóló oklevél, és ez tekinthető a legelső, a mai napig fennmaradt írásos említésnek. Igaz, Vgra monostorát a váradi regestrum is említette a 13. század elején, ez a forrás azonban csak egy 1550-ben készült nyomtatványban maradt meg az utókor számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában