Kerékpárosbarát település

2023.09.22. 20:55

Színes programokat szerveztek az autómentes napon Gyulán - galériával

Számos programmal várták a gyermekeket a pénteki gyulai autómentes napon, a művelődési központnál.

Papp Gábor

A szakemberek remek programot szerveztek a gyerekeknek

Fotó: Für Henrik

Kónya István alpolgármester köszöntőjében elmondta, Kerékpárosbarát településként igyekeznek minden infrastruktúrát biztosítani, amely a biztonságos biciklis közlekedéshez szükséges.

– Ennek jegyében folyamatosan korszerűsítjük kerékpáros-hálózatunkat – emelte ki, majd a közelmúltból példaként említette a Nagyváradi úti kerékpárút, illetve a Szanazugba vezető kerékpárút fejlesztését, valamint a Városerdőre vezető szakasz építését. Mint mondta, több belvárosi szakasz felújítását is tervezik a jövőben.

Hozzátette, nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között tanuljanak meg kerékpárral közlekedni, ami több szempontból is lényeges. Felhívta a figyelmet, milyen fontos lehet, hogy családok, a gyermekek és szülők együtt kerékpározzanak.

– A városban napjainkban már több gépjármű található, mint ahány háztartás. 2019-ben 12 ezer 700, 2020-ban pedig 13 ezer 500 gépjármű volt megtalálható Gyulán, amelyek száma napjainkra elérhette akár a 15 ezret is. A háztartások száma pedig olyan 12 ezer 500 körül mozog – fejtette ki az alpolgármester. – A kerékpáros közlekedés hozzájárul a levegőminőség megőrzéséhez. Gyulán jó a levegő, de lényeges, hogy ez meg is maradjon. Ezért fontosak az autómentes napok, hiszen a programok ráirányítják a figyelmet, hogy többet közlekedjünk kerékpárral, és kevesebb legyen a károsanyag-kibocsájtás.

Mint mondta, fontos a szülők felelőssége, hogy megfelelő jövőt biztosítsanak gyermekeiknek, a következő nemzedékeknek, amelyben a környezetvédelem, az energiatudatosság, a közösségi közlekedés fejlesztése természetes dolog, amelyben óvják és védik a környezeti értékeket és szépségeket. 

A megnyitót követően az eseményhez illő verses, táncos műsort adott a Béke sugárúti Óvoda. A Familistic Duo előadása is szórakoztatta a megjelenteket, majd a közös bemelegítés után birtokba vehették az interaktív helyszíneket a gyerekek. 

Volt kerékpáros akadálypálya, a gyulai Barbell Sport Club interaktív sportjáték, a gyulai Helen Doron Gyerekangol Oktatóközpont interaktív játéka, foci-buli és aszfaltkréta-verseny egyaránt színesítette a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában