Szabadkígyós

2023.09.27. 19:47

Száznegyven éves zongora került a Wenckheim-kastélyba

A Turizmus Világnapja alkalmából mutatták be a Wenckheim Krisztina grófnő zongorájával megegyező, valódi Bösendorfer zongorát szerdán a Wenckheim Kastélyban. A XIX. századi 19. bécsi zongorakészítés klasszikus remekműve, egy magánfelajánló féltve őrzött műtárgya mostantól a Vendégségben Wenckheiméknél című kiállítást gazdagítja.

Gyemendi Réka

Nagy Gyula zongoraszakértő, a XIX. századi, bécsi zongorák elhivatott ismerője, hangolója mindent megtett azért, hogy ez a hangszer újra megszólaljon

Fotó: Bencsik Ádám

Pap Mária, a létesítmény vezetője felidézte, egy hosszú, három és fél éves felújítás után végül 2022. márciusában nyitotta meg kapuit a Wenckheim-kastély, mint muzeális közgyűjtemény, azóta várják a látogatókat. A kastélyt a  Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) üzemelteti.

Farsang Csaba, a NÖF  ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, nagy öröm számukra, hogy a zongorát ezután az állandó kiállítás részének tudhatják a könyvtárteremben, melyet Kerepeczki Lászlóné, Ilona ajánlott fel a kastély számára. Hozzátette, a NÖF munkatársai folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hazánkból elkerült, vagy esetleg elrejtett műtárgyakat felkutassák, és ezek visszakerüljenek eredeti helyükre, a származási koruknak megfelelő restauráció után. 

Annak is nagyon örülünk, amikor olyan műtárgyakat sikerül beszereznünk, melyek megszólalásig másolatai annak, amelyek elvesztek vagy, melyeket nem sikerült felkutatni. Ez a hangszer egy 140 éves Bösendorfer zongora, teljes mása annak a darabnak, amin a grófnő annak idején itt játszott, és aminek segítségével megszerettette a zenét gyermekeivel is – árulta el az ügyvezető-helyettes.

Nagy Gyula zongoraszakértő, Farsang Csaba, a NÖF  ügyvezető igazgatóhelyettese és Pap Mária, a létesítmény vezetője 
Fotó: Bencsik Ádám

Nagy Gyula zongoraszakértő, a XIX. századi, bécsi zongorák elhivatott ismerője, hangolója mindent megtett azért, hogy ez a hangszer újra megszólaljon. Elhangzott, ez egy eladásra szánt darab volt, eredetileg értékbecslésre hívták. 

Ahogy a nyomozóknál működik a hetedik érzék, úgy éreztem rá én is arra, hogy ez a hangszer valahogy nagyon ideillik a kastélyba. 1883-ban készült, és ahogy a karbantartást végeztem rajta kiderült, hogy ez egy olyan bécsi mechanikás zongora, amiből csak egy pár darab készült az egész világon – fogalmazott.  Elmondta, a hagyományos bécsi zongorák bizonyos alkatrészei bőr zsanérral működnek, ha pedig ez a bőr elszakad, a hangszer onnantól kezdve nem tud megszólalni. Ennek a zongorának viszont az a különlegessége, hogy a kialakítása során kikerülték ezt a hibalehetőséget. Helyette egy olyan frappáns megoldást eszeltek ki, aminek köszönhetően nagyon jól szabályozható a hangszer. A zongora 1913-ban teljes húrcserén és hangolószeg-cserén ment keresztül és a mechnaikáját is felújították. 

A versenyzongorát stílusosan a Zene Világnapja alkalmából mutatják be a nagyközönség számára hétvégén, szeptember 30-án és október 1-én, egy zenés tárlatvezetés keretében. A zongorát egy ifjú tehetség, Gulyás Réka szólaltatja meg majd minden tárlatvezetési szekció elején.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában