Népfőiskola

2023.09.10. 12:33

Már több mint 40-féle gyógynövény látható a kondorosi Fehérliliomban

Egyre többen látogatják a kondorosi Fehérliliom Népfőiskolát, mely idén június 27-én nyitotta ki kapuit. Feladatai közé tartozik azoknak a növényeknek a bemutatása, amik egykor a kolostorokból a falusi kertekbe kerülve a nagy hagyományokkal rendelkező Békés vármegyei népi gyógyítás alapját is képezték.

Nyemcsok László

Sokan kíváncsiak a kondorosi Fehérliliom Népfőiskola növényeire

A Fehérliliom Népfőiskola gyógynövénykertjében már több mint 40-féle gyógynövény található meg 12 magaságyásban, az alföldi kertek kultúráját megjelenítve. A kiemelt ágyásokban olyan növények kaptak helyet, melyek gyógyító, szépészeti és fűszernövényként is használatosak.

Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár – aki kondorosi származású, és ma is a városban él – elmondta: a csíra a Kondorosi Faluszépítő Baráti kör volt, és évtizedek alatt ebből nőtt ki a Fehérliliom.

Gyógyító, szépészeti és fűszernövények egyaránt láthatók 

–  A népfőiskolák lényege, hogy a hagyományokból táplálkozzanak ezek a közösségi terek, és értékmentő foglalkozások, előadások, szakmai programok által adják tovább a tudást a jövő generációinak – ecsetelte Závogyán Magdolna. – A közös gyökerekből táplálkozásnak nagy a szerepe, hasonlóan ahhoz, hogy a legkisebb településeken is egyenlő esélyekkel juthasson hozzá mindenki közösségi élményhez, szabadidős hagyományőrző és -ápoló elfoglaltsághoz. Mindennek bástyája a Fehérliliom Népfőiskola. 

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte, a kondorosi népfőiskola tartalommal megtöltésében a környező települések közösségeire is számítanak. A fehér liliomot pedig már az ókorban is dísznövényként termesztették, a katolicizmusban Szűz Mária jelképe és egyúttal Szent Antal virága lett; a kolostorkertek köztiszteletben álló gyógynövénye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában