Szemle

2023.09.26. 09:49

Itt találja meg friss békéscsabai hírösszefoglalónkat

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Forrás: Shutterstock

A Köpülő asszony is helyet kap a csabai Munkácsy Negyedben

Összesen öt, Munkácsy Mihály és művei ihlette köztéri szobrot helyeznek ki a Munkácsy Negyedben, Békéscsabán. Ezek közül négy már elkészült, hármat pedig fel is avattak. A városi közgyűlés nemrég tartott ülésén döntöttek az ötödik alkotásról, melyet a Napsugár bábszínháznál, a Beliczey-kertben helyeznek ki – ismertette Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében Opauszki Zoltán tanácsnok. Az ötödik szobrot Széri-Varga Géza készítheti el. A Köpülő asszony című alkotásra 17,9 millió forintot költenek, ebből 11,2 millió forint kormányzati támogatásként érkezik a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt keretében, 6,7 millió forintot pedig saját forrásból biztosít az önkormányzat. A művész egy évet kap arra, hogy megalkossa időtálló anyagból a 2 méter magas és 1,2 méter széles szobrot.

Jelnyelvi tolmácsot és bölcsődei közösséget díjaztak Békéscsabán

Zárt ajtók mögött döntött a minap a Kiváló Szociális Munkáért díjakról a városi közgyűlés – ismertette sajtótájékoztatókon Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében dr. Csicsely Ilona. Elismerték egyrészt Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmácsot, aki nagyban segítette a siketeket, a nagyothallókat, sokat tett az érzékenyítésért. Másrészt pedig az idén 30 éves MIVA bölcsőde munkatársi közösségét. Az 54 férőhelyes jaminai intézmény épülete az önkormányzaté, de a bölcsődét 1993 óta egy vállalkozás üzemelteti.

Csabán tartott alakuló gyűlést a Narcotic Anonymus

Narcotic Anonymous (NA) nyílt alakuló gyűlést tartottak a napokban Békéscsabán. Az eseménynek a Védőburok Nappali Ellátás adott otthont, és a kábítószer-, valamint gyógyszerfüggőkön kívül fogadták az alkoholfüggőségtől szabadulni vágyókat, valamint a különböző szakembereket is. Bessenyeiné Papp Kitti, a Védőburok Nappali Ellátás intézményvezetője elmondta, az NA önsegítő csoport tőlük függetlenül működik.Ők maguk egyrészt a helyszínt biztosították, másrészt a szervezésben, illetve meghívásokban segítettek, tehát intézményük az NA-tól teljesen független. Az intézményvezetőtől megtudtuk, az alakuló gyűlésre elsősorban olyan résztvevőket hívtak meg, akik már működtetnek valahol az országban ilyen önsegítő csoportokat, és vállalták, hogy Békéscsabán is vezetnek egy kezdő alkalmat.

Kétméteres sárkány foglalta el a Csaba Center színpadát

Hatszáz óra alatt, 26 ezer kalapácsütéssel készült el az a 2x2 méteres sárkány, melyet most bárki láthat a Csaba Center alulájában. Alkotója Jónás Tibor körösladányi fémműves, akinek több műve is megtekinthető a bevásárlóközpontban. A kiállítás megnyitóján az érdeklődőket Hrabovszki György, a Csaba Center Bevásárló-és Szórakoztatóközpont igazgatója, Jónás Tibor és Varga Tamás alpolgármester köszöntötte. A kiállítás két hétig, október 8-a vasárnapig tekinthető meg a Csaba Center színpadán. 

Megemlékeztek Hanó Miklósról az orsszággyűlésben

A közelmúltban elhunyt Hanó Miklós egykori országgyűlési képviselőről, Békéscsaba alpolgármesteréről is megemlékeztek hétfőn a parlamentben. Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett arról, hogy a közelmúltban elhunyt Füzessy Tibor (KDNP, független), Puha Sándor (SZDSZ), Kárpáti Zsuzsa (MSZP), Buzás Sándor (MSZP), Hanó Miklós (FKGP, Fidesz), Daróczy Zoltán (MSZP) és Polonyi Kornél (Fidesz) volt országgyűlési képviselő. A képviselők néma felállással tisztelegtek az elhunytak emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában