Szobor

2023.09.25. 09:50

A Köpülő asszony is helyet kap a Munkácsy Negyedben, Békéscsabán

Összesen öt, Munkácsy Mihály és művei ihlette köztéri szobrot helyeznek ki a Munkácsy Negyedben.

Licska Balázs

Forrás: Facebook

Ezek közül négy immár elkészült, hármat pedig fel is avattak. A városi közgyűlés nemrég tartott ülésén döntöttek az ötödik alkotásról, amelyet a Napsugár bábszínháznál, a Beliczey-kertben helyeznek ki – ismertette a minap sajtótájékoztatókon Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében Opauszki Zoltán tanácsnok.

Az ötödik szobrot – egy pályázatot követően – Széri-Varga Géza készítheti el. A Köpülő asszony című alkotásra 17,9 millió forintot költenek, ebből 11,2 millió forint kormányzati támogatásként érkezik a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt keretében, 6,7 millió forintot pedig saját forrásból biztosít az önkormányzat. A művész egy évet kap arra, hogy megalkossa időtálló anyagból a 2 méter magas és 1,2 méter széles szobrot.

Eddig három alkotást helyeztek ki a Munkácsy Negyedben: a festőfejedelemről készült egész alakos mű a múzeumnál, a Rőzsehordó az Aradi vértanúk ligetében, a Kisasszony pedig az Omaszta-parkban, a Munkácsy Emlékháznál kapott helyet. Elkészült az Ásító inas is, amelyet a Deák és József Attila utcákat összekötő kishíd újjáépítése után helyeznek ki a kishídnál, a Derkovits sori hídfőnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában