Szemle

2023.09.21. 11:29

Itt találja meg a legfrissebb híreket Békéscsabáról

Csütörtökön reggel is egy cikkbe válogattuk a Békéscsabán történteket.

Gyemendi Réka

Projekt lett a gofripartiból Békéscsabán

Azért, hogy megmutassák a Békéscsabán folyó ifjúsági munkát, hogy felkészítsék a fiatalokat és a velük foglalkozó szakembereket a hatékony érdekképviseletre, hogy közösséget építsenek, Go free! címmel valósít meg egy jövő év végéig tartó projektet a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány és a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány – jelentették be a szerdán a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban, a Liget Ifjúsági Térben tartott sajtótájékoztatón. Ugyanitt és ugyanekkor szervezték meg a Térfigyelő ifjúsági konferenciát, illetve az ifjúsági terület számára szintén elindították az évadot.

Békéscsabára érkeztek az ország természettudományos szakemberei

A Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont a Magyar Természettudományos Muzeológusok 40. Országos Találkozójának szeptember 20. és 22. között. A háromnapos, jubileumi rendezvényre az ország természettudományos szakembereit várták. A program célja, hogy a különböző szakterületek képviselői egyrészt megismerjék a város értékeit, másrészt, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, megvitassák a szakmai eredményeket. A rendezvény főszervezője a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi szakága, társszervező a Körös-Maros Nemzeti Park és a nagyváradi Körösvidéki Múzeum (Muzeul Ţării Crişurilor). Az esemény megnyitóját szerdán délelőtt tartották a múzeum Pátkai Ervin termében.

Vietnámi partnerre lelt a békéscsabai szakképzés

Együttműködési megállapodást kötött szerdán a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és a vietnámi Saigontourist Hospitality College középiskola. Ennek lényege, hogy minden évben hat-nyolc diák, szakoktató utazik a Zwack középiskolából Vietnámba, valamint Ho Si Minh-városból Békéscsabára, tapasztalatcserére, hogy megismerhessék egymás gasztronómiáját, kultúráját. Szojka Szilvia, Magyarország korábbi Ho Si Minh-városi főkonzulja elmondta, 2020-ban született meg a gondolat, hogy szervezzenek a vietnámi nagyvárosban egy magyar kultúrát, gasztronómiát bemutató programot. Egyrészt azért, hogy megismertessék Magyarország értékeit, másrészt azért, hogy erősítsék a partneri viszonyt. 2022 végén meg is valósult a rendezvény, és ennek egyik legsikeresebb eleme az volt, amikor Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke tartott gasztrokulturális kurzust vietnámi szakácsoknak, diákoknak. 

Szilvalekvárt főztek a Kölcsey utcai óvodások a Szlovák Tájházban

Szilvalekvárt főztek Békéscsabán, a Szlovák Tájházban a Kölcsey óvodások szerdán. Seres Aida nemzetiségi óvodapedagógus elmondta, nagyon fontosnak tartják a magyar mellett a szlovák hagyományok ápolását is, a nevelési év során rengeteg szép élményt adnak a gyerekeknek a szlovák önkormányzat támogatásával. Pribelszki Péterné intézményvezető elmondta, a gyerekek visznek majd haza is a lekvárból, de egy része a szintén hagyományápoló Mihály napi vásáron talál gazdát, cserébe az összegyűjtött gesztenyékért. Kóstoláskor a szlovák asszonyok hangsúlyozták, a szilván kívül semmi sincs a lekvárban, még cukor sem, mert annyira finom, édes gyümölcsöt vittek a gyerekek.

Huszonötezer vágósertés kerül ki a békéscsabai telepről egy év alatt

Átadták szerdán Békéscsabán a NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. sertéstelepét, több mint 14 ezer négyzetméteren többek között négy épületet építettek. A beruházás 5,9 milliárd forintból valósult meg a Vidékfejlesztési Program keretében. Békéscsabán évente nagyjából 25 ezer vágósertést állítanak majd elő, átlagosan 115 kilogrammos élősúlyban. Az egész cégcsoport tenyészkoca-állománya 13 ezerre tehető, évente 300 ezer vágósertést értékesítenek. Kovács Herman, a NAGISZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 2000-es évek elején került a békéscsabai telep a cégcsoport tulajdonába. Szólt arról, hogy az elmúlt időszakban milyen kihívásokon ment keresztül az állattenyésztés a koronavírus-járványtól az energiaválságon át az inflációig. A sertéstenyésztés jelenleg kedvező képet mutat, pozitív irányba fordultak a negatív tendenciák. Hangsúlyozta, hogy a békéscsabai fejlesztés fontos mérföldkövet jelent a cégcsoport életében.

Meghosszabbították a csabai szállodai késelő letartóztatását

A Mandiner információi szerint december 18-ig meghosszabbították annak a 27 éves érdi férfinak a letartóztatását, aki augusztus 15-én egy békéscsabai hotel teraszán megkéselte a békési Szabó Sándort, hazánk egyik legkiválóbb küzdősport-edzőjét. A sportember belehalt a neki okozott sérülésekbe. Mint a Mandiner is írta, az események megrázták a közvéleményt. Sok százan emlékeztek az edzőre a hotel előtt, majd néhány nappal később a békési Mazdagfalvi Napokon is néma csendben tisztelgett a több ezres közönség az emléke előtt.

Hulladéklerakóban ütött ki a tűz

Tűz ütött ki egy hulladéklerakóban, Békéscsaba közelében, az M44-es autóút és a 47-es főút közötti területen. Mintegy ezerötszáz négyzetméteren égett a szemét. A békéscsabai hivatásos tűzoltók oltották a lángokat. A helyszínre érkezett egy vízszállító Gyuláról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában