Riadót rendelhetnek el szmoghelyzet esetén

2023.09.28. 10:01

Egyik nap csak a páros, másik nap csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek Békéscsabán?

Súlyos szmoghelyzet esetén akár azt is elrendelhetik majd Békéscsabán, hogy a belvárosban páros naptári napokon csak a páros, a páratlan naptári napokon pedig a kizárólag a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek 6 és 22 óra között – derült ki a füstköd-riadó tervről szóló rendelet tervezetéből, amely a minap került napirendre a városi közgyűlés ülésén.

Licska Balázs

A közlekedést is korlátozhatják szmogriadó esetén Békéscsabán. A városi közgyűlés ülésén egyelőre csak a füstköd-riadó terv tervezetéről tárgyaltak

Fotó: shutterstock.com

A tervezetet most véleményezik a hatóságok, de a békéscsabaiak is tehetnek javaslatokat. A végleges jogszabályról tehát később dönt a grémium.

Szarvas Péter polgármester elmondta, bízik benne, hogy nem kell sűrűn forgatni ezt a dokumentumot és nem lesz rá szükség, de fontos, hogy rendelkezzenek ilyen esetekre is jogszabállyal.

A rendelet tervezete szerint a szmogriadó, azaz füstköd-riadó fokozatainak elrendelésére és megszüntetésére a polgármester jogosult. Attól függően lehet szó tájékoztatási vagy riasztási fokozatról, illetve különféle intézkedésekről, hogy milyen adatokat mérnek egy bizonyos időszakon belül a mérőállomáson a szálló por, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid, a szén-monoxid és az ózon, mint levegőt szennyező anyagok tekintetében.

 

Ilyen intézkedés lehet az, hogy egyes napokon csak a páros, más napokon pedig csak a páratlan számmal végződő rendszámmal rendelkező járművek közlekedhetnek 6 és 22 óra között Békéscsaba központi részein; vagy például az, hogy megtiltják a 3,5 tonnánál nagyobb kamionok átmenő forgalmát. De akár általános, azaz környezetvédelmi célú sebességkorlátozást is elrendelhetnek.

 

A téma kapcsán Szente Béla önkormányzati képviselő jelezte, hogy a várost, főleg a központot mentesíteni kell a teherforgalomtól, el kell érni, hogy a nagy tehergépjárművek ne mehessenek át a belvároson. Szerinte szinte körbe lehet kerülni a várost, semmi keresnivalója nincs egy átmenő kamionnak például a Gyulai és a Széchenyi úton, a Baross vagy éppen a Bajza utcában. Ezzel segíthetnék a levegő minőségének javítását is, illetve a teherautók dübörgése szintén megszűnne.

Szarvas Péter polgármester reagálásában elmondta: jogos felvetés, hogy csökkenteni kell a városon áthaladó kamionok számát, hamarosan kezdődik is a forgalmi rend felülvizsgálata Békéscsabán. Jelezte ugyanakkor, hogy általában nem a közlekedés, a járművek által okozott szennyezés áll a kritikus levegőminőség hátterében, hanem az, hogy vannak, akik nem megfelelő módon égetnek, fűtenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában