Helyettes főigazgató

2023.09.26. 10:31

Dr. Pintér Miklós professzort búcsúztatták a gyulai kórházban

A Pándy Kálmán Tagkórház egykori helyettes főigazgatóját, dr. Pintér Miklós professzort búcsúztatták hétfőn az intézmény Árvay-termében. Gyula díszpolgára 98 esztendős korában, szeptember 17-én hunyt el.

Vásári Erzsébet

Fotó: Tóth Péter

A búcsúztatón Hack Gabriella, a kórház humánpolitikai és titkársági osztályának vezetője tolmácsolta dr. Becsei László főigazgató főorvos búcsúbeszédét, majd Dr. Vincze Gábor, a GFE Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánja mondott beszédet. Megtudtuk, dr. Pintér Miklós részt vett a gyulai egészségügyi felsőoktatási intézmény létrehozását célzó tárgyalásokban, majd az intézet egyik szakigazgatója lett. Az oktatás irányítása mellett pedig fő célja volt a biokémia és a mikrobiológia megszerettetése a diákokkal.

Csomós Péter, a Pándy Kálmán-tagkórház központi laboratóriumának vezetője búcsúbeszédében elhangzott, dr. Pintér Miklósnak elévülhetetlen érdeme volt abban, hogy a gyulai labor megközelítette a nemzetközi színvonalat. A professzor ugyanis 38 éven át, egészen 1994-ig vezette a labort, amely időszak alatt rohamosan fejlődött a klinikai laboratóriumi diagnosztika, amit folyamatosan követett és alkalmazott.

Görgényi Ernő polgármester elmondta, Pintér Miklós professzorban, a város díszpolgárában azon egyre csökkenőbb számú embertípust tisztelhettük, aki nem csupán diplomás, de értelmiségi is. Ráadásul szakmai pályafutása is kivételes, őszinte és tiszteletre méltó. Hozzátette, a Békés vármegyei polgárok közösségének hálája övezi a professzor szakmai sikereit, különösen azt, hogy a gyulai kórházban kiépítette a klinikai-kémiai, haematológiai és bakterológiai diagnosztika modern bázisát. Innovatív szemléletét pedig jól jellemzi, hogy Magyarországon az első olyan biológiai munka, amelynek az eredménykiértékelése számítógéppel történt, dr. Pintér Miklós, és kollégái nevéhez fűződik.

A búcsúztatón elhangzott, hogy dr. Pintér Miklós orvosi diplomáját 1949-ben, laboratóriumi szakorvosi képesítését 1951-ben, orvosi mikrobiológia végzettségét 1980-ban szerezte meg. Első munkahelyén, a Szegedi Tudományegyetemen az Ivánovics professzor vezette Mikrobiológiai Intézetében víruskutatással foglalkozott. 1956-tól 1994-ig, közel négy évtizeden át vezette a Pándy Kálmán Megyei Kórház Központi Laboratóriumát. Néhány év alatt a klinikai-kémiai, haematológiai és bakterológiai diagnosztika modern bázisát építette ki a gyulai kórházban. 1970-ben bakteriológiai rendszertani témából megszerezte az orvostudomány kandidátusa címet.

Több évtizeden keresztül részt vett a kórház tudományos és szervezési munkájában, 1974-től 1993-ig pedig az intézmény helyettes főigazgatója volt. 1992-től a Laboratóriumi- Vizsgálatok Szakmai Kollégium tagja, szakfelügyelő főorvosi megbízatásnak tett eleget.

Mindennapi munkáján túl folyamatosan végzett tudományos munkát, melyre munkatársait is ösztönözte. Tudományos eredményeit (közlemények és előadások) a hazai és nemzetközi fórumokon egyaránt elismerték. Oktató tevékenységét az orvosképzésen túl a szakdolgozók képzésében, továbbképzésében is kifejtette. 1972-ben oktatói tevékenységéért „Címzetes Egyetemi Tanár” címet kapott.

1992-től részt vett a diplomás ápoló képzés curriculumának kidolgozásában, alapítója majd szakigazgatója volt a gyulai Egészségügyi Főiskolának. Nyugdíjba vonulását követően, 1994-től 1997-ig szaktanácsadóként vett részt a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház munkájában. Ez idő alatt is a tőle megszokott aktivitással folytatta oktató és tudományos tevékenységét.

Nagy tapasztalata, rendkívüli műveltsége, megértő, segítőkész egyénisége alapján megbecsült munkatársként, rendkívüli tisztelettel voltak iránta kollégái.

Az egészségügyben kifejtett magas szintű tevékenységének elismeréseként 1971-ben és 1975-ben Egészségügyi Miniszteri dicséretet, 1978-ban „Kiváló Munkáért” elismerést, 1985-ben  Kiváló Orvos címet, 1987-ben „Munkaérdemrend” ezüst fokozatát kapta. 1989-ben „Jendrassik” Emlékérem, 1989-ben Pándy Kálmán Emlékérem kitüntetésben részesült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában