Békében Békésben

2023.09.09. 15:45

Csigalevestől a birkakáposztáig felvonultatták Csabán ételeiket a szlovákok - galériával

Békében Békésben címmel rendeztek hagyományőrző szlovák, gasztrokulturális rendezvényt szombaton Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában és környezetében. Színpadi műsorok mellett gasztronómiai sátrak gazdag ételkínálatával színesítették a rendezvényt. A program két fontos eleme volt Mótyán Tibor: Tranoscius című könyvének bemutatója, valamint a nagybánhegyesi szlovák művésztábor alkotásainak tárlata. Krajcárokkal pedig mindenki kedvezményesen ehetett-ihatott a rendezvényen.

Nyemcsok László

Fotó: Für Henrik

Házigazdaként Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke, valamint Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke és Krajcsovicz Andrásné, a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője elmondta, Békéscsabától Tótkomlósig, Medgyesegyházától Nagybánhegyesig, Mezőberényig, Telekgerendástól Elekig érkeztek hagyományos ételeket főző és kulturális fellépő csoportok. Paulik Antal, a szlovákok parlamenti szószólója és Pepó János, a nagybánhegyesi festőtábor ötletgazdája elmondta, ismét kincsek születtek a művésztáborban. Zahorecz Pál, a szarvasi újtemplom evangélikus lelkésze Mótyán Tibor: Tranoscius című munkáját méltatta.

– Lelkészként jó szívvel ajánlom ezt kiadványt, hogy elmerüljünk elődeink életében – emelte ki a lelkész.– Fontos a múlttal is foglalkozni, mert abból táplálkozik a jelen, és arra építhetjük a jövőt. Mai világunkban kellenek a kapaszkodók a múltból, és ezért fontos a Tranoscius hagyományait megőriznünk: legyen mit nekünk is továbbadnunk az utódoknak. Akár öröm ér bennünket, akár bánat.

A gasztronómiai kínálatban a szlovák ételek vitték a prímet. Volt tarkedli, kapusznyika, csigatésztaleves, tót dog, birkakáposzta.  A kreatív sátorban fonal- és falevélképet készítettek, kukoricacsuhé és színes papírok felhasználásával rózsákat alkottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában