Kardoskút

2023.09.24. 15:16

A vándorlás szabályairól is beszélt a méhész

A méhészekre éppen úgy igaz a szorgalom, mint kedvenceikre. Az orosháziak folyamatosan csinosítják székházukat, közösségüket építik. A hétvégén pedig szakmai nappal egybekötött találkozóra várták Kardoskútra a méhésztársakat.

Csete Ilona

Szombaton Kardoskúton találkoztak a méhészek.

Fotó: A szerző felvétele

A Thék Endre utcai méhészszékház kívül s belül ad munkát tulajdonosainak. Az ódon épület külső renoválását elkezdték a napokban. Saját, kétkezi munkájukkal és szakmai segítők közreműködésével elkészült a tűzfal javítása. A lelkes kis csapat tagja volt Bodrogi József is, aki szombaton várta kardoskúti találkozóra azokat a méhészeket, akik kíváncsiak voltak bemutató méhészetére, tapasztalataira.

Bodrogi József 23 éve méhészkedik, 11 éve bemutató méhészettel rendelkezik, jelenleg 65 méhcsaládja van (korábban ez a szám elérte a 143 családot). Elmesélte, az OMME kezdeményezésére, támogatásával vannak bemutató méhészetek. Vállalják, hogy társaiknak megmutatják, az érdeklődőknek elmesélik a jó gyakorlatokat.

– Van, aki fekvőkaptáron méhészkedik, én például 12 keretes rakodó rendszeren teszem mindezt. Vándorméhészként idén a Maroson kezdtem, ott felfejlődött az állomány. Utána elmentem a méhekkel Hódmezővásárhelyre, repcére, azután a nyírségi akác volt az úti cél. Visszajöttem a Tiszára, olajfűzre, meg a többi mezei fűfélére. Ebből van az igazi bio vegyes méz. Napraforgóra mentem végül Cibakházára – sorolta.

A méhész érdeklődésünkre elmondta, nehézségekkel küzd az ágazat, ennyi munka után ő talán nullás eredményt elkönyvelhet erre a szezonra.

– 14 éve olyan felvásárló jár hozzám, akivel jó a kapcsolatunk, mindig igyekszik korrket árat ajánlani. Igaz, én is mindent megteszek azért, hogy kiváló minőségű terméket vihessen magával. Tőlem addig nem kerül el méz, amíg le nem mintázza, majd megismeri a laboreredményeket s ha minden rendben, s talál a terméknek piacot, akkor elviszi – mesélte.

Bodrogi József mesélt tapasztalatairól, adott tanácsokat társainak. Fotó: A szerző felvétele

Bodrogi József előadása során felhívta társai figyelmét a méhtartás, a vándorlás szabályainak a betartására is: – Vándorlásom során sok rossz példát látok. A méhész ahol letelepszik, nem jelöli meg a Vigyázz, méhek! táblával a jelenlétét, nem tudjuk ki van a területen, nem tesz ki ivóvizet a méheknek.

Bodrogi József a biogazdálkodás jelentőségéről is beszélt előadása során, majd egy kötetlen kerti partival (grillezéssel, szalonnasütéssel), baráti eszmecserével ért véget a program az Oncsa házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában