Összetartozás ünnepe

2023.08.08. 14:09

Újdonságok is lesznek az idei Vármegyenapon

Szeptember 2-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezi meg Békés Vármegye Önkormányzata a Békés vármegyei összetartozás ünnepét, a helyi értékek bemutatását célzó Vármegyenapot Békéscsabán, a Szent István téren és a Kossuth téren – ismertette Zalai Mihály, a vármegye önkormányzatának elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Ezúttal is szerepel a programban a kézműves vásár és termelői piac.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy szeptember 2-án rendezik meg a Vármegyenapot.

Fotó: Bencsik Ádám

Zalai Mihály elmondta, hogy a folytonosságra építenek, ugyanakkor igyekeznek is megújulni. Az immár Vármegyenap néven futó Megyenapot 2016-ban szervezték meg első alkalommal. Ennek előzménye volt, hogy 2015-ben ünnepelhették Békés vármegye önkormányzatának 300. évfordulóját, ugyanis 1715. július 23-án alakult újjá jogi szempontból is a terület a török időszakot követően. 

Ennek apropóján döntöttek úgy, hogy szervezzenek egy olyan eseményt, amely a vármegyei összetartozás ünnepe lehet. Úgy határoztak, hogy ez legyen a vármegye székhelyén, Békéscsabán, annak is a szívében, valamint legyen állandó időpontban. Azért döntöttek az első szeptemberi szombat mellett, hogy ne a vakáció kellős közepén tartsák, mert így szélesebb közönség vehet részt rajta, és ilyenkor még az időjárás is kedvező. A koronavírus-járvány idején is megtalálták a lehetőséget, hogy tovább éltessék a rendezvényt, és szűkített formában, de megtartották.

Induláskor a Vármegyenap legfontosabb alapkövének a vármegyei értékek értéktáron keresztüli bemutatását határozták meg. A fő cél továbbra is az, hogy bemutassák azokat az értékeket, amelyek minket, a Békés vármegyében élőket jellemeznek. Azért, hogy megismerhessük egymást, hiszen Békés egy kulturális szempontból rendkívül sokszínű, nemzetiségek tekintetében pedig szintén gazdag vármegye – és az összetartozás dacára sok mindenben különbözünk egymástól.

Eddig 70-nél is több vármegyei értéket vettek számba. Új eszközökkel is igyekeznek bemutatni ezeket, és a nagy szám miatt úgy döntöttek, hogy ezentúl egy-egy értékkategóriára koncentrálnak, ezúttal a gasztronómiaiak kerülnek középpontba. Újdonság lesz az is, hogy Békéscsabára érkezik a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza, ahol óránként ételbemutatókkal, -készítéssel, -kóstoltatással számítanak a látogatókra.

Most is megrendezik Békés vármegye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát, legalább 85 kiállítót várnak. Bemutatkozik valamennyi Békés vármegyében jelen lévő nemzetiség: egyrészt színpadi programokkal, másrészt faházakban kiállításokat tarthatnak, harmadrészt pedig nemzetiségi ételeket kóstoltatnak.

A gyermekekre ezúttal is odafigyelnek: a Békés Megyei Népművészeti Egyesület jóvoltából játszóházzal, de mesemondással és bábszínházzal szintén készülnek a számukra. A belvárosi római katolikus templom előtt pedig megjelennek a katonai hagyományokat őrző egyesületek, de elhívták az eseményre a mai kor vitézeit is, így különféle bemutatókkal érkezik a honvédség, a rendőrség, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ.

Egyedi okleveleket kapnak a települések

Egy egyedülálló átadóünnepséggel is készülnek a Vármegyenapra – hangsúlyozta Zalai Mihály. Elmondta, hogy egy pályázat keretében, levéltári kutatások alapján elkészítették azokat az okleveleket, amelyek egy-egy település legkorábbi történelmi említését jelenítik meg – ezeket adják át a települések vezetőinek. Ezek olyan relikviák, amelyek erősítik egy-egy településhez való tartozás érzését. A legtöbb esetben az oklevelek középkori szövegrészleteket tartalmaznak.

A vármegye önkormányzatának elnöke szerint fontos üzenetet is hordoznak ezek a relikviák. Hiszen lehet, hogy elnéptelenedett a törökdúlás időszakában Békés vármegye, de volt a magyarságban annyi élni akarás, hogy ismét emberekkel és élettel töltse be a térséget. Azt is üzeni, hogy nincs olyan vesztes helyzet, amelyben fel kellene adni. Kiemelte: bizonyítottuk, hogy itt, a Körös és a Maros ölelésében életet tudunk teremteni, értéket tudunk létrehozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában