Csillagászati program

2023.08.11. 06:32

Szombaton tetőzik a Persediák, jönnek a hullócsillagok

Rendkívül csekélye az esélye annak, hogy egy veszélyes aszteroida becsapódik a Földbe. Ugyanakkor az emberiség felkészült arra, ha egy ilyen objektum közelítene a bolygó felé, képes lenne eltéríteni – erről is beszélt dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, kutató csillagásza a csütörtökön a Békés Megyei Könyvtárban. Az eseményt az Egy hét a csillagok alatt országos programsorozat részeként rendezték meg annak apropóján, hogy szombaton tetőzik a Perseidák meteorraj, most érdemes hullócsillagokra vadászni.

Licska Balázs

A Békés Megyei Könyvtárban tartott rendezvényen dr. Barna Barnabás tartott előadást.

Fotó: Bencsik Ádám/archív

A szakember elmondta, hogy a Nap egy teljesen átlagos kis sárga csillag, a Föld pedig egy kis kék bolygó csillagászati szempontból. A Naprendszerben egyébként nyolc bolygó található, valamint több mint 200 hold, rengeteg aszteroida, illetve a nagy üresség – akkora vákuum van a világűrben, amelyet az ember mesterségesen sem tud előállítani itteni körülmények között.

A távolságokról elmondta: egy csillagászati egység 150 millió kilométert jelent, ez a Föld és a Nap közötti átlagos távolság. Egy fényév, azaz az a távolság, amit a fény egy év alatt tesz meg, több mint 63 ezer csillagászati egységgel egyenlő. A legközelebbi, Napon kívüli csillag pedig 4,2 fényévre található. Azaz a jelenlegi technológiával több tízezer évig tartana oda eljutni. És egyelőre nem látszik kiskapu az einsteini fizikán, és a fénysebességet sem képes az ember megközelíteni.

A hullócsillagokról elmondta: megjósolhatatlan, hogy hol és mikor fognak felbukkanni, olyan ez, mint a pecázás. Meteorrajok idején érdemes egyébként hullócsillagokra vadászni, ilyen a Leonidák és a Geminidák, a legismertebb pedig a Perseidák – amely rendszerint visszatér augusztusban, és ezúttal most szombaton fog tetőzni.

Ezek forrásai az üstökösök, amelyek fagyott sziklákból és vízből állnak, ezeket piszkos hólabdákhoz hasonlította. Kozmikus értelemben ezek apróságok, és időről időre visszatérnek, és folyamatosan szakadnak le róluk a porszemcsék. Több példát is említett, hogy melyek voltak az elmúlt években a szabad szemmel is látható üstökösök, és 2024-re is várható ilyen.

Sok érdekesség elhangzott az előadás alatt. Fotó: Bencsik Ádám

Jelezte, hogy több száz tonnányi porszem ég el a Föld légkörében, és hogy ezek igazából semmilyen hatással nincsenek a Földre, az itteni életre. Ha pedig a porszemcsék méretesebbek, mondhatni kövek, akkor bolidákról van szó, ezek nagyobb részt szilikátokból állnak, tűzcsíkot húznak maguk után. Amik pedig el is érik a földet, azok meteoritok – és ezek mind egyidősek a Naprendszerrel, azaz 4,5 milliárd évesek.

Az utolsó nagyobb, 18-20 méteres meteorit az oroszországi Cseljabinszk közelében esett le 2013-ban. A levegőben robbant fel, és akkora hatása és lökéshulláma volt mindennek, hogy minden üveg betört, 1200-an sebesültek meg. 1908-ban a szibériai tajgán csapódott be a Tunguska objektum, az ekkor keletkezett tűzvihar 40-50 kilométeres körzetben mindent elpusztított.

A Mexikói-öbölnél lévő Chicxulub-krátert pedig egy sok kilométeres aszteroida okozta 63 millió éve. Mivel ekkor tűntek el a dinoszauruszok is, vélhetően ez pusztította ki őket közvetett módon. Ugyanis a becsapódáskor keletkező, levegőbe emelkedő por és törmelék elszigetelte a napfényt. Voltak olyan élőlények, amelyek tudtak alkalmazkodni, ezek túléltek, amelyek nem, kipusztultak.

Egyébként azoktól a meteoritoktól kell tartani, amelyek 50 méter felettiként csapódnak be. Az aszteroidaövezetből ritkán indulnak el a Föld felé ilyenek, és nagy valószínűséggel nem is lakott területen érnék el a felszínt. Több százezer aszteroidáról tudnak a szakemberek, ezek közül nem várható olyan a következő száz évben, amely becsapódhatna – persze fedezhetnek fel újabbakat.

El lehet téríteni az aszteroidákat

Az űr hatalmas, és előfordulhat, hogy nem veszik észre, de a veszélyeseket igyekeznek kiszűrni – mondta dr. Barna Barnabás. Nonszensznek nevezte azt a módszert, amellyel az Armageddon című filmben megmentették a Földet. Szerinte a valódi megoldás az lehet, hogy eltérítik az adott aszteroidát. A NASA-nak egyébként volt is egy ilyen küldetése nemrég Dart néven, sikeres volt: egy űrszondát vezettek bele, azaz egy jó nagyot rúgtak egy aszteroidába, és módosították a pályáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában