Megőrizték az évszázados hagyományokat

2023.08.06. 12:06

Kalapálták, fenték a kaszát, de kaszás leves is készült a Békési Aratóünnepen - galériával

Ötödik alkalommal rendezte meg már tradicionálisnak számító Aratóünnepét szombaton a Békési Kisgazdakör. A rendezvény legfőbb célja minden évben az, hogy megőrizzék, bemutassák és átadják a település és a környék évszázados agrárhagyományait, különleges értékeit.

Papp Gábor

Dicső Melinda református lelkész és Ágoston atya megáldotta, megszentelte az újkenyeret.

Fotó: Virág István

A program délelőtt kezdődött, amelynek részeként hagyományos kovászos kenyeret dagasztottak, illetve látványsütést tartottak. Kaszakalapálás- és kaszafenés-bemutató, valamint párnahuzat- és falvédő-kiállítás egyaránt színesítette az eseményt. Kaszás levest főztek, ami nagy sikert aratott, illetve volt nosztalgia filmvetítés is.

Délután Tarkovács István, a Békési Kisgazdakör elnöke nyújtotta át az aratási koszorút a polgármesteri hivatalban a Békési Városi Ifjúsági Fúvószenekar és Belencéres Néptáncegyüttes tagjainak részvételével Kálmán Tibor polgármesternek. Korábban szokás volt, hogy amikor befejezték az aratást, a brigád tagjai felöltöztek, szép aratási koszorút fontak kalászból, felkeresték a gazdát, és átadták neki a különleges díszt. Ezt ismételték most is, amikor a város gazdájának nyújtották át a koszorút.

Később aratónapi ünnepség kezdődött a kisgazdakör székházában, ahol Tarkovács István és Kálmán Tibor mondott köszöntőt. Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei elnöke és Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetségének elnöke levélben köszöntötte a megjelenteket. Több évtizedes munkájáért elismerést vehetett át Kittlinger Józsefné. Meglepetésként köszöntötték a hamarosan születésnapját ünneplő Hégely Lászlót, a Kisgazdakör „örök ifjú” tagját.

Dicső Melinda református lelkész és Ágoston atya megáldotta, megszentelte és megszegte az újkenyeret, majd vacsora zárta a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában