Deák-József Attila utca

2023.08.10. 14:41

Heteken belül lezárják és elbontják a csabai kishidat

A tervek szerint októberben zárják le a Deák és József Attila utcát összekötő kishidat, amelyet elbontanak és teljesen újjáépítenek. A munkálatok nagyjából egy évet vesznek igénybe. A beruházást követően azon nemcsak gyalogosok, hanem kerékpárosok is közlekedhetnek, és stílusában teljesen illeszkedik majd a Munkácsy-negyed látványvilágához.

Licska Balázs

A mostani hídon nem tekerhetünk át, az újon viszont kerékpározni és gyalogolni is lehet majd.

Fotó: Bencsik Ádám

Lefolytatták a közbeszerzési eljárást, a nyertes kivitelezővel folyamatban van a szerződéskötés. A legkedvezőbb ajánlatot a békéscsabai Galéria Invest Kft. adta, amely nettó 117 millió forintról szólt. A kivitelezés teljes költségét fedezi a Modern Városok Programban rendelkezésre álló pályázati forrás, így az önkormányzat részéről nem szükséges, hogy saját erőt biztosítson – ismertette dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Egy évet kapott a munkára a kivitelező
Elmondta, hogy várhatóan augusztus történik meg a munkaterület átadás-átvételi eljárása. Ezt követően a kivitelező elkészíti az ideiglenes forgalomtechnikai tervet, amelyet az illetékes hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. A jóváhagyott ideiglenes forgalomtechnikai tervek birtokában előreláthatólag szeptember közepén kezdődhetnek meg a munkálatok, és a tervek alapján októberben zárják le a meglévő kishidat. A vállalkozónak a szerződés megkötésétől számítva 360 napja, azaz csaknem egy éve van arra, hogy elvégezze az előírt munkálatokat.

Az új híd látványterve.

Kerékpározni is lehet majd rajta
Újonnan egy mintegy 15 méter hosszú és 6 méter széles híd létesül. Az új építmény szélessége lehetővé teszi, hogy azon járókelők és biciklisek is közlekedhessenek egy időben: amíg előbbiek a híd két oldalát, addig utóbbiak a létesítmény középső, 2,3 méter széles sávját használhatják majd. Jelentős javulás lesz tehát a mostani állapotokhoz képest, hogy a bringások leszállás nélkül hajthatnak át. A létrejövő új, kétirányú forgalom lebonyolítására alkalmas bicikliútszakasz révén folytonosabbá válik Békéscsaba kerékpárút-hálózata.

Illeszkedik a Munkácsy Negyed arculatához
A tervezett híd stílusában igazodik a Munkácsy Negyed látványvilágához, mint ahogy a szintén a Modern Városok Program keretében felújított Kórház utcai híd és a Munkácsy híd is; erre ugyancsak kovácsoltvas jellegű, pálcás kialakítású korlátok lesznek jellemzőek. A híd két oldalán lévő pilléreket és a köztük lévő szegélyeket elegáns műkő felülettel készítik. A híd megvilágításáról négy, a Munkácsy-negyed arculatához illeszkedő közvilágítási kandeláber gondoskodik majd – ismertette a részleteket dr. Sódar Anita ügyvezető.

Ide kerül az Ásító inas szobra is
A Munkácsy Negyed kialakítása során több, a festőfejedelmet ábrázoló és általa inspirált köztéri szobrot helyeznek ki. Eddig felavatták Munkácsy Mihály egészalakos szobrát a múzeumnál, a Rőzsehordót az Aradi vértanúk ligetében és a Kisasszonyt a Munkácsy Emlékház melletti Omaszta-parkban. Immár elkészült Miklya Gábor Ásító inas című, szintén az ismert festmény által inspirált alkotása is: ezt a Derkovits sori hídfőnél helyezik ki, miután elkészült és forgalomba helyezték a hidat, azaz várhatóan jövő év őszén.

A kórház elé költözik a trafik
A trafik az építkezés idejére bezár. Miután az üzemeltetővel egyeztetett a városháza illetékes osztálya, a kivitelezés időszakában a kórház előtti pavilonban lesz elérhető. A trafik épülete egyébként megmarad, így a fejlesztés után ismét a vásárlók rendelkezésére fog állni a megszokott helyen.

Ezzel elkészül a Munkácsy Negyed 
A látványtervek alapján egy valóban impozáns építménnyel gazdagodik Békéscsaba, és az új híd megépítésével befejeződik a Munkácsy Negyed kialakítása – erről írt nemrég Facebook oldalán Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Ő is beszámolt arról, hogy a napokban eldőlt a kivitelező kiléte, és hogy már csak négy hétig lehet a Deák és a József Attila utcákat összekötő hídon közlekedni, mivel elbontják. A helyére pedig egy olyan híd épül, amely formájával és burkolatával illeszkedik a Munkácsy-negyed arculatához; valamint a mostaninál szélesebb lesz, így egyidejűleg és zavartalanul közlekedhetnek majd rajta gyalogosok és kerékpárosok egyaránt. Az új híd átadása egy év múlva várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában