Szemle

2023.08.01. 11:25

Friss hírek Békéscsabáról, egy helyen

Kedden is egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Békéscsabát érintő közútfejlesztéseket készítenek elő

Közútfejlesztési beruházások felülvizsgálatáról is döntött a kormány – írja a hétfői számában a Magyar Közlöny. A kormányhatározatában több Békés vármegyei út is szerepel. Megtalálható a listán a Berettyóújfalu–Békéscsaba közötti 2×2 sávos közúti kapcsolat fejlesztésének előkészítése, az M44 gyorsforgalmi út (Békéscsaba), és az országhatár (Nagyszalonta) közötti szakasz előkészítése és Békéscsaba, déli elkerülő út, 2×2 sávos emelt sebességű főúttá fejleszthető előkészítése. A kabinet felhívta Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy gondoskodjon a közútfejlesztési beruházások előkészítésének megkezdésére, valamint folytatására irányuló közbeszerzési eljárások azonnali megindításáról és lefolytatásáról.

Műhelygyakorlatot tartottak a csabai múzeumban

A Munkácsy Mihály Múzeum Általános restaurátor- és raktárbázisán szakmai műhelygyakorlaton vettek részt a vármegyében működő muzeális intézmények munkatársai a napokban – adta hírül az intézmény. A szakmai konzultációs nap során Petrovszki Zoltán okleveles restaurátorművész, a Munkácsy Mihály Múzeum főrestaurátora beszélt a különböző tárgytípusok restaurálási folyamatairól, a szükséges anyaghasználatról, illetve válaszolt a kollégák felmerülő kérdéseire.

Sátoraljaújhelyen léptek fel a Békéscsabai Jókai Színház tagjai

A Déryné Fesztiválon, a Völgyszínházban elevenedett meg Domján Edit és Szécsi Pál legendává nemesedett szerelme Tarsoly Krisztina rendezésében, Komáromi Anett és Nagy Róbert avatott előadásában. Az előadáson ezúttal is Papp Gyula zongoraművész játszott. Ha lemaradtak volna róla, augusztus 30-án Hajdúnánáson tekinthetik meg a nagy sikerrel játszott darabot, de Békéscsabán is látható lesz az új évadban, a Stúdióbérlet keretében – adta hírül a teátrum.

Történelmi túrákat szerveznek Békéscsabán

Minden pénteken 14 órától a Harruckern történelmi emlékutat felfedező, idegenvezetéssel egybekötött túra indul az Evangélikus Nagytemplom mögötti Öreg házból – adta hírül Opauszki Zoltán, Békéscsaba turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka. Az egész nyáron át zajló program során az érdeklődők a Molnárház, a Meseház, a Szlovák Tájház, az Evangélikus nagytemplom és az Öreg ház érintésével tematikus időutazáson vehetnek részt. Gyalogosan, kerékpáron vagy lovasszekéren is bejárhatják az útvonalat, mely kolbászkóstolóval ér véget a csabai hagyományőrzők által megmentett 120 éves Öreg házban.

Nagy meglepetés érte az Anna-bálon a békéscsabai lányt

Az immáron 198. Anna-bált rendezték meg szombaton éjjel Balatonfüreden. Az Anna-bál Szépe választáson a 17 éves, békéscsabai Csenke Anna Viktória a második udvarhölgy lett a zsűri döntése alapján. Anna Londonban jár középiskolába, és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik, és nagyon boldog, hogy ilyen előkelő helyen végzett. Azért is, mert a nagypapája már régebben azt mondta neki: el kell mennie a balatonfüredi Anna-bálra, és ott majd nagy meglepetés éri. A bálon 600 szavazó döntése alapján került be Csenki Anna a legjobb 15-be, ahol aztán szakmai zsűri döntött a díjazottakról, és végzett a csabai lány a dobogón.

Vonatpótló autóbuszok járnak majd

A Mávcsoport tájékoztatása szerint augusztus 28-án, hétfőn és augusztus 29-én, kedden a 128 Békéscsaba−Kötegyán−Vésztő vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, illetve helyettük Békéscsaba−Gyula állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek. Kérik az utasok együttműködését a fent említett két napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában