Vendégforgalom

2023.08.13. 14:07

Egyre több turista teker Békéscsabán

Jelentősen emelkedett Békéscsabán az idei első félévében a vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest – ismertette Opauszki Zoltán, a város turisztikáért felelős tanácsnoka, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke. A tapasztalatok szerint rengetegen érkeznek azért, hogy végigtekerjék Az év kerékpárútjának választott Wenckheim turista- és kerékpárutat, amellyel kapcsolatban egy új térképet is kiadnak, illetve a korábbi biciklis kiadványt is kibővítik.

Licska Balázs

Jelentősen nőtt a vendégforgalom Békéscsabán, sokan azért jönnek, hogy végigtekerjék a Wenckheim turista- és kerékpárutat.

Fotó: Bencsik Ádám

Az előző, turisztikai szempontból szintén erős év azonos időszakához képest is tovább folytatódott a növekedés a vendégforgalom tekintetében. 2023 első félévben a vendégéjszakák számában 2022 azonos időszakához képest közel 14 százalékos emelkedés figyelhető meg – ismertette Opauszki Zoltán, sorolva a számokat: amíg 2022 első felében közel 27 ezer vendégéjszakát, addig a mostani első hat hónapban több mint 30 ezret regisztráltak. A belföldi számok 8 százalékkal, a külföldiek pedig 49 százalékkal nőttek, azaz folytatódott a jelentős külföldi vendégforgalom-növekedés.

A város turisztikáért felelős tanácsnoka, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: jelentős energiákat fordítottak Az év kerékpárútja kitüntető címet elnyert Wenckheim turista- és kerékpárút népszerűsítésére. Közreműködtek többek között az Aktív Magyarország és a népszerű bringás vlogger, Bringábor Wenckheim-kerékpárútról készült filmjeinek elkészítésében, illetve az ATV Hazahúzó magazinjának, valamint a Duna Tv Nyár 23 műsorának kerékpárúttal foglalkozó műsoraiban. Emellett tevékenyen részt vállaltak a TV2 Poggyász magazinjának Békéscsabával foglalkozó műsora összeállításában, a forgatások megszervezésében is.

– A Wenckheim-kerékpárút sikere nyomán egyre inkább megfigyelhető az aktív turizmus, ezen belül is a kerékpáros turizmus erősödése a városban – folytatta. Az elmúlt időszakban egyértelműen a biciklis útvonalak iránt érdeklődnek azok, akik betérnek a Tourinform irodába. Rengetegen érkeznek Békéscsabára azért, hogy az útvonalat végigtekerjék. A Tourinform irodában sokan kölcsönöznek ezért kerékpárt vagy kérnek olyan kiadványt, amely bemutatja az útvonalat.

Ennek nyomán elkészítették a Békéscsabai Turisztikai Egyesület Kalandok két keréken című kerékpáros kiadványának frissített változatát, amely három teljesen új útvonalat tartalmaz, valamint két, korábban is a kiadványban szereplő útvonalat kibővítettek. Emellett frissült a Békéscsaba bicikliút-hálózatát bemutató térkép az időközben átadott és elkészült új nyomvonalakkal, ehhez a megújult kiadványhoz ugyancsak hamarosan hozzájuthatnak az érdeklődők. Sőt, a kerékpározás és a bicikliút népszerűsége miatt új, a Wenckheim turista- és kerékpárúttal kapcsolatos térképpel szintén készül a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, amelyen a megyeszékhely utóbbi időben minősített kerékpárosbarát szolgáltatóit, valamint szervizeket és kölcsönzőket is feltüntetnek.

Huszonkét turnus érkezik a térségbe

Folyamatosan zajlanak a Békési kastélyok elnevezésű bringás vándortáborok, az ország minden szegletéből érkeznek felsős és középiskolás diákok a térségbe – folytatta Opauszki Zoltán, hozzátéve: ők azok, akik neonzöld Bringás Vándor pólót viselnek, többször találkozhattak a helyiek velük Békéscsaba belvárosában.

A visszajelzések kedvezőek, a fiatalok élvezik a változatos terepen végighaladó útvonalat, szeretik a fürdőzést és a kajakozást, lenyűgözi őket a sok épített örökség, így a szabadkígyósi kastély vagy a Munkácsy Emlékház. Rácsodálkoznak a szeghalmi Mundérba bújt történelem című kiállításra vagy a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhelyre, és abszolút kedvencük a sok aranyos állatlakó a Frankó Tanya és Haluskaházban. A nyári szünet végéig 22 turnus érkezik a térségbe, ami félezer diákot és pedagógust jelent.

Elmondta: a Békéscsabai Turisztikai Egyesület három alkalommal szervezett a nyáron ingyenes, vezetett túrát, amelynek során Az év kerékpárútját, a Wenckheim turista- és kerékpárutat tekerhették végig a biciklisek. Mivel jelentős volt az érdeklődés és remek a hangulat, a jövőben is lesznek hasonló bringás programok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában