Utat mutat

2023.08.22. 06:30

Az újratelepítés 300. évfordulójára avattak emlékművet Mezőberényben

Az évfordulók jegyében is teltek az idei Berényi Napok Mezőberényben. A szórakoztató és közösségi programok mellett emlékművet avattak a város újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából. Ugyancsak a tricentenáriumhoz kapcsolódva ünnepi testületi ülést tartottak díszpolgári címek átadásával, illetve megünnepelték a település és Münsingen testvérvárosi kapcsolatainak 30. jubileumát is. Ugyancsak megemlékeztek a Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fennállásának 130. évfordulójáról.

Papp Gábor

Az emlékmű az elődök előtt tiszteleg, de egyúttal utat mutat az utánuk jövőknek is.

Fotó: Mertz Judit

A mezőberényi emberek nem hivalkodóak, dolgos hétköznapokat és szerény ünnepeket élnek. Az egyszerűség nagyszerűségében hisznek, ebben a szellemben cselekednek. Nem vágynak hatalmas megemlékezésekre, égig érő emlékművekre. Így a 300. évfordulóra, elődeink emlékére készült emlékmű, szobor is emberléptékű, igazodva természetünkhöz – fogalmazott beszédében Siklósi István polgármester a Kossuth tér és Széchenyi utca kereszteződésében felállított emlékmű vasárnap délutáni átadásán. Mint mondta, az emlékmű az elődök előtt tiszteleg, de egyúttal utat mutat az utánuk jövőknek is.

– Egy nagy, történelmi léptékű, nehéz út áll mögöttünk, amely tele volt küzdelemmel, de örömökkel és főleg eredményekkel, amelyet az előttünk lévő emlékmű, szobor is jelképez – folytatta a gondolatot.
Az újonnan felállított emlékműről szólva kifejtette, az közadakozásból, az évfordulóra méltóképpen emlékezni kívánó emberek jóvoltából valósult meg. Az alkotás és annak koncepciója Széri-Varga Gézá szobrászművész munkáját dicséri. Szólt arról, hogy a monumentumon három dátum lett a központi téma. 1347. a település eddig fellelt legkorábbi írásos említése, 1723. az újratelepítés kezdete, harmadikként pedig az emlékállítás 2023-as dátuma látható. A hármas áldott szám, a szentháromság is ezt üzeni. Kitért arra, hogy a három oszlop háromszáz évet, vagy akár a három nemzetiséget is jelképezheti. 

Hozzátette, a szobor felirata, „A tűz sem foghatott ki rajtatok.” sem véletlen, amelyet Körösi Mihály alpolgármester talált meg. 
– Bár voltak a városban tényleges tűzesetek az elmúlt három évszázadban, főleg a nádfedeles házak esetében, amik lecseréléséről korabeli rendelet is szólt, de sokkal inkább az elődeink életében átvitt értelemben pusztításként felfogható események érhetők utol a Janus Pannonius-tól származó idézetben – hangsúlyozta. – Csak a legutóbbi 100 évre gondolva, Trianon, a holokauszt, a málenkij robot, a német kitelepítés, a csehszlovák-magyar lakosságcsere, az 1951-es a budapestiek kitelepítése, a kuláküldözés mind-mind tűzvészként is felfogható, amiben értékek, emberek, családok égtek, pusztultak el. „A tűz sem foghatott ki rajtatok s a Nehéz romok sem roppantottak össze,” folytatódik a szobron láthat idézet. Nem roppantak össze elődeink sem és mi sem roppanunk össze a tárgyiasult és a verbális terhek alatt sem, mert erősek vagyunk, mert van hitünk és megmaradtunk, élünk, folyamatosan fejlődünk.
Kiemelte, a szobor hirdeti a berényiek élni akarását, a szülőföldhöz ragaszkodást. – Kérem tekintsék e szobrot Mezőberény újabb jelképének, amely az itt élő elődeink munkájának megbecsülését, kitartó szorgalmát, a jövőbe vetett hitét is dicséri – fogalmazott Siklósi István. Az eseményen Nagy Zoltán esperes mondott igei köszöntőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában